Øverste sjef i NRK og Kulturminister Linda Hofstad Helleland, har lenge utrykt seg som en soleklar tilhenger av FM-slukking og digitaliseringen av radioen. I et ferskt intervju kommer hun med andre toner.
– For å si det sånn, så tror jeg ikke vi kommer til å oppleve så ofte at Stortinget gjøre teknologivalg på vegne av samfunnet. Det sier Kulturministeren i et intervju med Dagbladet. Hun fortsetter:
– De teknologivalgene som er gjort politisk, har jo ikke vist seg å være det mest suksessfulle, sier Helleland, som så nærmest går i mot sitt eget storting når hun sier:
– Hadde vedtaket blitt fattet i dag, tror jeg situasjonen ville vært litt annerledes. Kulturministeren viser til at vedtaket om å innføre ble tatt før hennes tid og at kravene som ble satt er innfridd. (red.anm: i Dagbladet står det at vedtaket ble tatt for 16 år siden, vi tror de mener 6 år siden. )
I intervjuet mener Helleland at det er Arbeiderpartiet som har skylden, både for vedtaket om FM-slukking i første omgang og den intense debatten i Stortinget før jul:
– Det er jo Arbeiderpartiets kulturministre som har kjørt frem denne saken. Frps skepsis har vi vært kjent med hele tiden… Men at Arbeiderpartiet begynte å skape en usikkerhet knyttet til beredskapssituasjonen syntes jeg var litt vanskelig, sier Helleland til Dagbladet.
– For mange ble urolige, og det var det ingen grunn til, mener Kulturministeren, som har ansvaret for gjennomføringen av politikken.
Helleland har tydeligvis fått med seg den massive kritikken mot FM-slukkingen fra både lyttere, fiskere, bileiere og mange andre. Og hun innrømmer at hun tror det vil bli en krevende omstilling som starter 11. januar.
Da slår NRK, P4 og Radio Norge av sine FM-sendere i Nordland. Senere følger resten av landet etter regionvis. De aller fleste lokalradioer fortsetter på FM i minst fem år til.
Jeg spør meg selv: Hva kan den VIRKELIGE grunnen til denne omleggingen være. Konspiratorisk kan en tenke at «noen» vil kunne ha en saftig økonomisk gevinst ved salg av alle de tekniske og elektroniske dippedutter som skal til, såsom fiberkabling, master, paraboler, sendere, DAB-radioapperater til alle potensiale brukere og ikke minst hvis det ligger en masse patenter bak som kan håve inn royalities på dette. Sett ut fra NRKs ståsted skulle en tro at det ikke var optimalt med en spredning av lytterskaren på et uttall av nye, både riksdekkende og lokale radio tilbud. Hvorfor er NRK så ivrig på dette ? Det står skrevet i artikkelen ovenfor at svenskene har droppet DAB. Bakgrunnen skal være at de ikke får god nok dekningsgrad over hele Sverige og som en av konsekvensene av dette, at blir en dårligere krise og beredskaps informasjonskanal. Det sies at det pga. teknikkens egenart ikke vil bli støy og bakgrunns sus som på FM. Enten hører man intet eller så er lytteropplevelsen krystallklar. Dette er ikke tilfelle. Med adapter i bilen har jeg mellom Stavanger og Oslo flere ganger forsøkt DAB-adapter og har opplevet støy, svake signaler og utfall av kanal ved grensene til ny DAB region. Jeg har kjørt i Danmark og igjennom Sverige og har måtte laste inn nye DAB-stasjonslister langs veiene. Å gjøre dette i fart er trafikkfarlig og hvem gidder å stoppe for oppdatering av listene på en slik langtur og deretter gjøre tidkrevende søk for å finne hva de forskjellige kanalene sender ? Nei, da er FM kanaler å foretrekke selvom det enkelte ganger kan være litt støy. Trafikkstøy er det allikevel, så det kan ikke bli en opptimal krystallklar musikkopplevelse av en konsert i en bil! En behøver ikke, under stasjons søk, å ta øyene av veien og resultatet kommer umiddelbart og kanalen følger meg hele veien ! Det blir også for meg, takk for nå NRK, som har stått konstant på, både på P1 og P2, i bil og hjem. Kriseinfo får jeg vel nå på SMS . Dette er i allefall innført fra fra Stavanger Kommunens beredskapsavdeling til alle med mobiltelefoner innenfor et valgt geografisk område.
Og samtidig som NRK slokker sine sendinger på FM-båndet, slår vi av radioen, i hvert fall i bilen. Hjemme hører vi lite på den i alle fall. Da blir det noe lokalradio, og litt mer lydbøker, når vi er ute og kjører. NRK blir det i alle fall ikke mer. Så får vi ikke med oss trafikkmeldinger, men det får heller være. Savner NRK mindre og mindre allerede. Hovedkanalen har de gjort om til en suppe av smalltalk og visvas, ispedd ganske dårlig popmusikk, for å konkurrere med de kommersielle. De litt grundigere og interessante programmene har de gjemt bort i DAB eller andre lite tilgjengelige kanaler, som jeg ikke gidder å lete etter. Så, farvel NRK. Meg får dere ikke tilbake.