Høyres stortingsrepresentant Svein Harberg åpner for å utsette FM-slukkingen i Norge. Utspillet kommer etter at rikskanalene slukket sine FM-sendere i Nordland tidligere i dag.
Skepsisen til FM-slukkingen har i forkant vært stor i nesten alle partier, men regjeringspartiet Høyre har stått knallhardt på at man gjør det riktige. Men, nå når prosessen faktisk er i gang, kommer det litt andre toner fra Høyre:
– Det som skjer i Nordland må vi få bekreftet at fungerer. Hvis ikke må vi ta en fot i bakken, sier Høyres mediepolitiske talsmann, Svein Harberg.
Det betyr at han ikke vil utelukke en utsettelse av slukkingen av rikskanalene i andre deler av landet. Det betyr i tilfelle også utsatt FM-stans for noen lokalradioer i storbyene, som blir tvunget av lufta i løpet av året. De aller fleste lokalradioer fortsetter på FM minst til 2022.
Harberg lover at Stortinget vil følge tett med på hvordan fm-slukkingen om dab-omleggingen går.
– Vi må følge nøye med, og tenke oss nøye om for fortsettelsen dersom noe ikke fungerer. I verste fall kan det bety utsettelser, sier Harberg til Dagens Næringsliv.
Lederen for familie- og kulturkomiteen i Stortinget sier de er avhengig av å få beskjed fra lytterne om hvordan det går. Han åpner for muligheten til å ta pause, men er selv fortsatt i troen på at dette skal gå bra.
– Jeg oppfatter at det er gjort en grundig jobb, og har selv testet dette rundt omkring i Nordland i forrige uke og denne uken. Jeg har stor tro på at dette går bra, noe også radiokanalene er avhengig av, sier Harberg
Før jul ville både Senterpartiet og Frp utsette og stanse fm-slukkingen, noe som endte i en knallhard debatt i Stortinget. I etterkant av debatten har kulturminister Linda Hofstad Helleland antydet at man kanskje ville valgt en annen løsning dersom vedtaket skulle vært gjort i dag.
Konsekvensene av dagens senderslukking i Nordland får vi ikke vite før det er gått noen dager, men allerede nå meldes det om telefonstorm av sinte lyttere til NRK. Lokalradioene i Nordland melder om økt oppmerksomhet, men ingen konkrete tall.
LES MER OM DETTE (Dagens Næringsliv)
Det er fortsatt et tjuetalls lokalradioer som sender på FM i Nordland. I Bodø som var sentrum for dagens internasjonale begivenhet vil Radio 3 Bodø fortsatt være å finne på FM-nettet i mange år fremover.
Det er ingen skam å snu, heter det. Men er det så klokt i alle tilfeller?
Det er ingen hemmelighet at jeg i utgangspunktet var motstander av at NRK, P4 og Radio Norge slutter å sende på FM-nettet. Rundt dette temaet har det vært diskutert frem og tilbake i så mange runder at jeg ikke ser noen hensikt i å gjenta verken mitt eller andres syn på dette.
Men, det er fattet en beslutning i Stortinget om at så skal skje. Om denne beslutningen er god eller dårlig har ikke lenger så stor interesse. Beslutningen er fattet og den har vidtrekkende konsekvenser.
Denne beslutningen har skapt et rammeverk for hvordan en hel bransje skal forholde seg i forhold til salg av radioer for å dekke folkets behov for DAB+. Det anslås at 70 % av landets biler ikke har DAB+ installert. Mange av disse vil ønske å installere ny radio eller et adapter som gir tilgang til DAB+. For at dette skal være mulig må det finnes apparater å få kjøpt. Dette medfører økonomiske investeringer i milliardklassen for to bransjer (elektronikk- og bilbransjen). Alt fra produsenter, importører og distributører til forhandlere, det være seg kjeder og små enkeltstående butikker. Det forventes av forbrukerne at disse skal kunne levere DAB+-radioer.
Det finnes ting som er verre enn å fatte dårlige politiske beslutninger. Og noe av det verste er å så tvil om disse beslutningene i ettertid. Hva skal man tro på? Hvordan skal en aktør i bransjen forholde seg når stortingspolitikerne ikke engang selv har respekt for de beslutninger Stortinget har fattet?
Om man avblåser slukkingen av FM nå vil dette ikke ha noen direkte negativ effekt på forbrukerne, bortsett fra de som allerede har kjøpt seg dyrt radioutstyr som de allikevel ikke vil ha like stort behov for. Men for bransjene som forventes å kunne levere varer vil det ha en meget stor effekt. Alle ledd i verdikjeden vil bli sittende med store mengder varer som de plutselig ikke vil kunne selge allikevel. Politikerne har presset hardt på både bilbransjen og elektronikkbransjen for å oppnå god tilgang på digitalradioer. Om de da selv snur, så vil det akkumuleres et stort økonomisk tap i disse bransjene, noe som igjen vil føre til økte priser til forbrukerne. Tapet må nemlig kompenseres for.
Min mening er at våre folkevalgte stortingspolitikere nå må ta ansvar for sine egne beslutninger og følge de opp. Å så tvil om FM-slukkingen nok en gang er useriøst og direkte kunnskapsløst.
Men at forbrukerne betaler er tydeligvis greit….