Svein Larsen i 2016, da han var leder i Norsk Lokalradioforbund,
Mediepolitikk

Ikke imponert over stortingsforslag

Styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Svein Larsen, er ikke imponert over at Senterpartiet nå varsler forslag i Stortinget om å stanse den planlagte slukkingen av rikskanalenes FM-sendere.  

Stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Nordland, Janne Sjelmo Nordås, bekrefter at Sp vil fremme forslag om å stanse den planlagte FM-slukkingen i Stortinget. Dermed må landets øverste myndighet ta stilling til om digitaliseringen av radioen skal avbrytes.

– Altfor mange forteller om dårlig DAB-dekning, og derfor bør vi utsette slukkingen av FM-nettet, mener Sjelmo Nordås.

– Radioen har en viktig beredskapsfunksjon, og hvis det er sånn at mange ikke får inn DAB eller har så dårlig kvalitet at de ikke kan stole på dekningen, har vi et alvorlig problem, sier hun til NRK.

Etter planen er Nordland første fylke ut når rikskanalene regionvis slukker sine FM-sendere neste år. I Nordland vil samtlige lokalradiostasjoner fortsette på FM-båndet minst til 2022 og det er ikke bestemt hva som skjer med FM-nettet etter dette. De fleste lokale radiostasjoner i Norge vil fortsette på FM.

Kritikerne til den planlagte FM-slukkingen har etter hvert blitt mange. Styreleder i NLR, Svein Larsen, synes Sp kommer lovlig sent inn i debatten:

–  Jeg er ikke imponert over stortingsrepresentanter som ikke setter seg inn i saken når den behandles i Stortinget, men kommer 15 måneder etter på og uttrykker sin bekymring, sier Larsen til lokalradio.no.

– Jeg snakket med Sp før stortingsbehandlingen i juni fjor og de fikk både muntlig og skriftlig informasjon uten at de da reagerte på dette, påpeker Larsen.

Han minner om at Sp stemte for vedtaket som ble gjort i 2015, som ga klarsignal for den nå svært omdiskuterte FM-slukkingen av rikskanalene neste år.

– Det heter seg at det aldri er for sent å snu, og spesielt ikke hvis man ikke har vært tilstrekkelig informert, men i denne saken hadde Senterpartiet all tilgjengelig informasjon uten at de gjorde noe med dette da de kunne øvet innflytelse, sier styrelederen.

– Jeg har lenge ment at dette var en fullstendig gal beslutning, men aktørene og flertallet i Stortinget får ta ansvaret for selv. Det hjelper ikke at stortingsrepresentanter på dette tidspunktet skal prøve å stoppe noe de selv har vært med på i mange år. Det er ikke imponerende, sier Larsen.

Styrelederen understreker at Lokalradioforbundet har tatt myndighetenes og Stortingets vedtak til etteretning selv om de var uenige i vedtaket:

– Det vi var spesielt uenig i var at myndighetene gikk inn for å tvangsslukke FM for lokalradioaktører. Nå ble det endelige vedtaket her ikke så galt som det først så ut til, og de aller fleste lokalradioaktører skal fortsette på FM.

Det er spørsmålet om tvangsslukking som er bragt inn for ESA:

– De har faktisk makt og myndighet til å omgjøre Stortingets vedtak slik at vi får se hva de kommer fram til. Det er jo mulig at det er mer fornuft i ESA enn i Stortinget i akkurat dette spørsmålet, avslutter Larsen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar