Dagsavisen forsiden. Faksimile
Mediepolitikk

Ingen pressestøtte til lokalradio

Medietilsynet har fordelt 358 millioner kroner i produksjonstilskudd til avisene. Mange av disse er lokalaviser som konkurrerer om lyttere og annonsekroner med lokalradioene, som ikke får et rødt øre i pressestøtte. 

Medietilsynet har offentliggjort tildeling av pressestøtte, såkalt produksjonstilskudd for året 2020.

Totalt får 152 aviser til sammen 358 millioner kroner i støtte i år, mot 318 millioner kroner til vel 155 aviser i 2019. Av økningen på 40 millioner kroner går 30 millioner kroner til lokalavisene.

– Dette er i tråd med føringene i mediestøttemeldingen om at mer av støtten skal gå til små, lokale aviser, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Klassekampen får også i år mest støtte, med nesten 43 millioner kroner i tilskudd, noen hundre tusen mer enn i fjor. Fiskeribladet er den publikasjonen som får størst økning i år. Med knappe 12,8 millioner kroner får avisen nesten sju millioner kroner mer enn i fjor, altså nesten en dobling.

Disse får mest i pressestøtte:

Klassekampen 42,7 mill. kr.

Bergensavisen 36,8 mill. kr.

Vårt Land 31,7 mill. kr.

Dagavisen 28,3 mill. kr.

Nationen 21,5 mill. kr.

Lokalradio får ikke tilgang til denne støtteordningen, til tross for at mange lokale radiostasjoner driver med journalistisk virksomhet, ofte i konkurranse med lokalaviser som får millioner av kroner i pressestøtte.

Dette har blitt påpekt flere ganger som konkurransevridende, blant annet i et intervju Journalisten tidligere har gjort med redaktør i Nea Radio, Andreas Reitan:

– Produksjonstilskuddet har utspilt sin rolle, slik den fungerer i dag. Pressestøtten må moderniseres, sa Reitan i intervjuet der han påpeker at lokalaviser i hans område får en halv million eller mer i støtte:

– Hadde vi fått en halv million kroner i produksjonsstøtte, ville pengene blitt brukt på å ansette en ny journalist og styrke vår redaksjon, sa Reitan til Journalisten den gangen. Det er lite som tyder på at noe har forandret seg siden det intervjuet.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar