Nyutnevnt kulturminister Trine Skei Grande på slottsplassen. Foto: Håkon Jacobsen / regjeringen.no
Mediepolitikk

Intet nytt om lokalradio

Norge får ny regjering med en ny regjeringsplattform. Men, det er ingenting som tyder på at lokalradio har fått noe oppmerksomhet i forhandlingene.

I går kveld ble det klart at Høyre, Frp og Venstre-regjeringen blir utvidet med Krf. Dermed er det klart for den første borgerlige flertallsregjering siden 1985. Det er også lagt fram en ny regjeringsplattform etter over 2 uker lange forhandlinger.

En gjennomgang av mediepolitikken i den nye plattformen tyder på at det ikke har vært noe stort tema i disse forhandlingene. Ifølge Kampanje er mediepolitikken i den nye plattformen omtrent identisk med det som sto i den forrige plattformen da Venstre ble med i regjeringen for ett år siden.

Det nye er at det er tatt inn et punkt om at all mediestøtte skal samles i en ordning. Her sikter man i utgangspunktet til pressestøtten, så det er uklart om det betyr noe for tilskuddsordningen for lokalkringkasting.

Et annet nytt punkt i den nye regjeringsplattformen er fritak for moms for elektroniske tidsskrifter.

Fra den forrige plattformen gjentas punkter om at NRK-lisensen skal gjøres om og at man skal sikre NRK som et ikke-kommersiellt tilbud.

Det ser ikke ut til å være noe i dokumentet om lokalradio og forlengelse av FM-konsesjoner, en sak som er svært viktig for lokalradioene. Hva det betyr for en forlengelse er vanskelig å si, men det tyder på at det ikke er en viktig sak for den nye regjeringen.

Det som derimot er klart er at den lenge utsatte mediemeldingen nå er rett rundt hjørnet, og der kan det stå noe om FM-forlengelse. Kampanje beskriver det slik:

– Nå som de fire borgerlige partiene i kveld er blitt enige om å danne regjering, så vil trolig kulturminister Trine Skei Grande i løpet av kort tid komme til Stortinget med mediemeldingen. Denne gangen blir det ingen politiske sverdslag om mediepolitikken, for nå har regjeringen flertall.

Nå er det ikke 100 % sikkert at den sittende kulturministeren fortsetter for kampen om statsrådspostene i den nye regjeringen er ikke avgjort, men det er ikke kommet noen signaler om at Skei Grande skal bytte jobb.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar