Mediepolitikk

– Kan bety nedleggelse for flere etniske radioer

“Minoritetsradioene er tydeligvis uønsket”. Det er en av reaksjonene etter at den nye forskriften om tilskudd til lokale lyd og bildemedier ble vedtatt av Kulturdepartementet. Det ble kun foretatt noen mindre justeringer i ordlyden i forhold til forslaget.

Til tross for store protester fra lokalradio i forkant, ble det altså en dramatisk endring på tilskuddsordningen for lokalkringkasting. Det betyr blant annet at halvparten av pengene som før gikk til programproduksjon og minoritetsradioer nå skal gå til digitalisering av lokalradio.

– Dette kan bety at flere innvandrer og samiske lokalradioer i Norge blir nedlagt. Det sier redaktør i Radio Latin-Amerika, Hans Dahle til lokalradio.no.

– Det er tydelig at vi, minoritetsradioer er uønsket, mener Dahle.

– Myndighetene har fulstendig oversett alle våre argumenter, brev og høringsvar, også uttalelse fra Rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo er fullstendig ignorert, fortsetter Dahle og påpeker at minoritetsradioene 1. januar i år måtte legge ned sendinger på DAB.

Lokalradioer for minoriteter får nå maks kr. 50.000.- i støtte til drift og investering pr.år.  Minoritetsradioer som tidligere fikk kr. 40.000 eller 50.000.- får nå kr.  20.000 eller maks 25.000, ifølge Dahles utregninger.

Forslaget til endringer i tilskuddsordningen for lokalkringkasting er en hån mot norsk lokalradio. Det sa redaktør i Radio Rjukan, Ole Jon Tveito, før forslaget ble vedtatt. Han har ikke skiftet mening.

– Det er en hån mot oss som har søkt penger fra fondet, og skaffe sårt tiltrengte midler til programmer og kurs, sier Tveito.

Kristent Radioforum er bekymret for framtiden:

– Etter vår oppfatning vil dette svekka programproduksjon og utviklingsprosjekt for lokalradio, mener de.

Norsk lokalradioforbund skrev i sin høringsuttalelse at forslaget om endringer i tilskuddsordningen er dramatisk for en bransje som allerede befinner seg i en svak stilling. I verste fall rammer det både mediemangfoldet og ytringsfriheten.

Dette vil også direkte ramme driften av Norsk Lokalradioforbund, som vil få betydelig redusert støtte fra tilskuddsordningen.

– Dette betyr etter all sannsynlighet kraftig reduserte statlige bevilgninger til forbundet i tiden som kommer. Når driftsstøtten utgjør 60 prosent av forbundets samlede inntekter, vil dette vedtaket ha store konsekvenser, om over to tredjedeler av støtten blir borte over natten. Vår fremtidige slagkraft må selvsagt sees i sammenheng med de økonomiske rammene, sier daglig leder Pål Lomeland i Norsk Lokalradioforbund til lokalradio.no

– Jeg synes det er underlig at departementet gjennom dette vedtaket svekker forbundet i en tid da vi er et viktig instrument for å hjelpe lokalradio, blant annet med overgangen til digitale plattformer, sier Lomeland.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar