Hans Dahle i studioet til Radio Latin Amerika i Maridalsveien. (Foto: Pål Lomeland)
Mediepolitikk

Kan bety slutten for Radio Latin-Amerika

Redaktør i en av lokalradioene som fortsatt sender på FM i Oslo, går hardt ut mot Medietilsynets forslag om reklameforbud på lokalradio i storbyene.

-Medietilsynets nye anbefalinger om at lokalradioene i storbyene ikke skal kunne tjene penger, kan bety slutten for Radio Latin-Amerika og Radio Inter FM, forklarer Hans Dahle.

Det var under en pressekonferanse onsdag at Medietilsynet la fram sine forslag til rammevilkår for lokalradio etter at konsesjonene går ut i 2021. Tilsynet vil at lokalradio skal få fortsette på FM til 2026 for å ha mer tid til å klare den digitale overgangen, men vil samtidig ha strengere regler i de såkalt slukkeområdene.

Kommersiell lokalradio er allerede forbudt på FM i storbyene av hensyn til de store riksaktørene, men nå mener Medietilsynet at det skal ilegges forbud mot reklame i storbyene. Dette kan altså få dramatiske følger for Radio Latin-Amerike, en spanskspråklig nisjeradio i Oslo:

-Det er utenkelig å kreve at en radiostasjon skal nektes å tjene penger på salg av reklame og for annonsering av egne arrangement. Tenk deg om noen aviser i Norge fikk totalforbud mot å tjene penger på reklameannonser? Jeg synes forslaget er horribelt, sier redaktør Hans Dahle.

-Da er vi tilbake i 80-åra. Da ”Nærkringkastningsnemda” hadde et totalforbud mot reklame i lokalradio. Dit vil ikke tilbake, sier han og oppfordrer kulturminister Trine Skei Grande og politikere til å ta tak i saken.

Dahle tror denne anbefalingen fra Medietilsynet kom etter press fra de største radioaktørene i bransjen. Han trekker frem en uttalelse til Medietilsynet, hvor blant annet riksaktørene kom med anbefalinger om at alle eksisterende FM-radiostasjonene i Oslo burde legges ned.

-Dette mener vi er en krigserklæring fra mektige selskap mot oss, de minste som har minoriteter som målgruppe. De ser tydeligvis på oss som konkurrenter. Det kan jeg ikke forstå, sier han.

Medietilsynet overleverte sin rapport om lokalradio etter 2021 til kulturminister Trine Skei Grande onsdag. Det er Stortinget som skal avgjøre saken og ministeren hadde tro på at saken ville bli behandlet i løpet av året.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar