Åslaug Sem-Jacobsen på Stortinget. Foto: Kyrre Dahl
Mediepolitikk

Kan FM redde radio?

Stortingsrepresentant for Sp, Åslaug Sem-Jacobsen, fortsetter sin kamp for å redde radio og snakker opp lokalradio i et mye delt leserinnlegg. 

Stortingsrepresentanten fra Telemark har en forhistorie fra NRK P3 men har likevel et hjerte for lokalradio. Åslaug Sem-Jacobsen var en av iniativtakerne til stortingsforslaget om at lokalradio skulle få fortsette på FM til 2031. Forslaget ble nedstemt men det er mye som tyder på at lokalradio får minst en fem års forlengelse.

I de siste dagene har et leserinnlegg om radioens fremtid stått på trykk i mange aviser og blitt heftig delt på internett. “Kan FM redde radio?” er overskriften og det er Sem-Jacobsen som er skribent. Hun starter innlegget på denne måten:

– Stadig færre av oss lytter på radio. Dessverre! Som i fjor, etter slukkingen av nasjonale FM-sendinger, ligger den norske radiolyttingen på bunnplassering i Europa. Kun 50,2% av alle nordmenn over 10 år  lyttet daglig på radio i uke 30. For få år siden var vi nesten oppe i 70%.

Samtidig leverer de to største kommersielle radioaktørene våre regnskapstall som viser store underskudd og mediebyråene snakker om kraftige fall i radioannonsemarkedet.

I leserinnlegget snakker Sem-Jacobsen varmt om lokalradio:

– Siden den gang har vi kjempet en iherdig kamp for at lokalradio ikke skal måtte slutte å sende på FM de også. Da det er der de nå opplever vekst i lyttertall og annonseinntekter. En kamp som ble kronet med at Medietilsynet i vår fastslo SPs standpunkt om at det ville være svært uklokt å slukke FM-nettet for lokalradio i 2021 som planlagt. Kun DAB er ikke veien å gå for lokalradio før tidligst i 2025 mener nå Medietilsynet. Er den da det for riksdekkende radio? At lyttertall, omsetning og annonseinntekter faller så mye som de gjør nå, gjør dessverre radio som medium stadig mindre relevant. Det er en utvikling jeg ikke ønsker. Jeg er glad i radio og vil ha samme kreative utvikling på den fronten som i Sverige og ellers i Europa hvor ingen andre land har slukket FM-nettet!

Leserinnlegget til Sem-Jacobsen kan du blant annet lese her

(medier24.no)

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar