Harstad, illustrasjon Foto: Pixabay
Mediepolitikk

Kritikken mot DAB stilner ikke

Det er nå to måneder siden rikskanalene avsluttet sin FM-slukking. Fortsatt hagler det inn med sinte leserbrev til avisene og kommentarer i sosiale medier. Noen sammenligner DAB med nazistenes okkupasjon av Norge. 

– Spørsmålet er om ikke NRK graver en grav for seg selv. Det skriver Frode Bygdnes i et leserbrev i Harstad Tidende. Han drar sammenlingninger mellom Fm-slukkingen og andre verdenskrig i Norge:

– Den største destruering av radioapparater skjer i disse dager. Den er nok større enn det tyskerne sto for under krigen, for nå er det flere apparater. Også denne gang er årsaken pålegg fra myndighetene, men denne gang er makthensynene skjult i økonomiske og tekniske argumenter, skriver Bygdnes.

Det går ikke direkte fram av leserbrevet, men Frode Bygdnes er et kjent navn i lokalpolitikken i Harstad, som aktiv i partiet Rødt og i fagforenings-sammenheng.

Harstad ligger i Troms, so var siste område der NRK, P4 og Radio Norge slo av sine FM-sendere. Det er nå to måneder siden, men det er mange som ikke har fulgt med over på DAB. FM-slukkingen har derimot ført til at Bygdnes og andre har fått helt nye lyttervaner:

– Jeg merker at jeg hører mye mindre på NRK-radio nå enn før. Radioen i verkstedet, på arbeidsrommet eller på kjøkkenet virker ikke lenger. På stua har TV-en overtatt. I bilen har jeg skaffet meg adapter, men den faller irriterende mye ut. Da er det mer fristende å sette på en cd eller bruke aux-funksjonen. Det blir gjerne musikk i stedet for nyheter, forteller Bygdnes.

Han mener også at mangfoldet i mediebildet blir borte og er bekymret for demokratiet:

– Når det generelle nyhetsbildet som radio og papiraviser minker i utbredelse, så svekkes også den enkelte sin muligheter til å delta i den offentlige debatt. Den offentlige debatten vil preges av synseinnlegg på nivå med det en i dag finner på Facebook. Jeg er redd for at denne utviklinga truer et levende demokrati. Denne måten å styre mediebildet på er riktignok ikke like brutalt som tyskerne, men like farlig. Det var uansvarlig å slukke FM-senderne. Vi trenger et mangfoldig nyhetsbilde, skriver Bygdnes

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Dab-radio og/eller adapter kommer jeg aldri til å skaffe meg, om ikke annet så bare fordi jeg føler at dette systemet er tredd ned over ørene våre – og ut fra et rent prinsipp. Vil ikke NRK ha lyttere, så skal de da få slippe!
    Jeg hører på svenske FM-stasjoner, helt utmerket!