Flere lokalradioer sliter med det de mener er fullstendig urimelige krav fra TONO for musikkrettigheter. Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) har nå sendt et skriftlig spørsmål om dette til kultur- og likestillingsministeren.
De siste dagene har vi hørt at Radio Riks Oslo har stevnet musikkrettighetsorganisasjonen TONO etter krav om å betale sju ganger mer i musikkavgift enn det stasjonen får inn i kommersielle inntekter. Vi har også hørt at 5000 Bergen har fått krav om å betale seks ganger mer enn året før til TONO, noe som vil gå så hardt utover driften at de vurderer oppbud.
Nå kommer saken opp på høyeste hold, med et skriftlig spørsmål fra en stortingsrepresentant til kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffrey. Spørsmålet kommer fra opposisjonen ved Høyres stortingsrepresentant Tage Pettersen. Kulturministeren er pliktig å svare på slike spørsmål.
Hvordan vil statsråden sikre at TONO følger gjeldende lovverk, spesielt når det gjelder tariffene for små lokalradioer, og hvilke tiltak vil departementet iverksette for å hindre at de høye vederlagene bidrar til en uheldig konsentrasjon av konsesjoner blant noen få aktører, til skade for mangfoldet i norsk lokalradio?
Pettersen oppgir som bakgrunn for sitt spørsmål at TONO har rett til å innkreve vederlag for offentlig fremføring av musikk, inkludert på radio, men at dette har ført til økende økonomiske utfordringer for små lokalradioer, som i mange tilfeller har blitt tvunget til å bruke statsstøtten fra Medietilsynet for å betale vederlagene til TONO.
– I lys av dette oppstår spørsmålet om hvordan Kulturdepartementet vil sikre at TONO følger lovverket, spesielt i lys av påstandene fra flere lokalradioer om at de ikke har blitt behandlet i samsvar med den nye «Lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett mv.»
Den kraftige økningen i vederlagene, kombinert med de økonomiske utfordringene som små lokalradioer står overfor, har ført til en utvikling hvor mange radioer ikke lenger har råd til å opprettholde driften, skriver Pettersen i sitt spørsmål.
– Som et resultat har vi sett en nedgang i mangfoldet, og flere lokalradioer har blitt overtatt av et fåtall store aktører. Dette er en uheldig utvikling for det lokale mediemangfoldet, som ble ansett som en viktig del av digitaliseringens mål.
I tillegg har, som Pettersen påpeker, de små lokalradioene ikke nødvendige ressurser til å føre en rettslig prosess mot TONO, som benytter noen av de mest erfarne advokatene i landet. Dette setter de små aktørene i en sårbar situasjon, der deres mulighet til å overleve økonomisk blir stadig mer truet.
– Dette spørsmålet handler om hvordan Kulturdepartementet kan sikre en rettferdig balanse mellom rettighetene til musikkens skapere og de små lokalradioenes mulighet til å operere, samt hvordan departementet kan bidra til å hindre at en liten gruppe store aktører dominerer markedet på bekostning av mangfoldet som ble lovet med digitaliseringen av norsk radio, avslutter Pettersen