Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
Mediepolitikk

Kulturministeren skylder på brukerne

At mange klager på dekningen av DAB skyldes brukerfeil, går det fram av et brev fra kulturminister Linda Hofstad Helleland. Hun mener faktisk at dekningen er bedre på DAB enn på FM og at det ikke er noen grunn til å utsette FM-slukkingen. 

Kulturministeren har nok en gang måttet svare på kritikk mot den planlagte FM-slukkingen. I et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Martin Henriksen (A) tar han fram de mange lytterne som er bekymret for dårlig dekning:

– Hvilke forsikringer kan statsråden gi for at dekninga i det nye DAB-nettet vil være fullt tilfredsstillende sammenliknet med dagens FM-nett, og dersom dekninga vil være viser seg mangelfull, med de konsekvenser dette kan ha, vil statsråden iverksette særskilte tiltak eller vurdere å utsette den planlagte slukkinga av FM-nettet?, står det i spørsmålet fra Henriksen

Svaret fra kulturminister Linda Hofstad Helleland ligner veldig mye på svarene hun har gitt til andre stortingsrepresentanter som har vært skeptiske til FM-slukkingen, fra diverse partier.

Kort fortalt mener hun at kriteriene som ble fastsatt i stortingsvedtaket i 2011 er oppfyllt og at hun ser ingen grunn til å utsette slukkingen av rikskanalenes FM-sendere neste år. Når det gjelder dekning hevder hun at NRK faktisk har bedre dekning på DAB enn på FM:

– Ifølge Nkom hadde NRKs DAB-nett per 1. januar 2015 99,5 prosents befolkningsdekning, mens P1 hadde 98,6 prosents befolkningsdekning i FM-stereo, står det i svaret

Forøvrig går det fram av hennes svar at brukernes problemer med å få DAB-radioene til å fungere skyldes feil bruk:

– For eksempel har enkelte ikke skrudd på “service following” eller “DAB til DAB-link” som gjør at bilradioen automatisk følger frekvensen til den kanalen man lytter til. En annen feil er at man ikke har foretatt nytt kanalsøk etter at man har tatt med DAB-radioen på hytta, skriver Helleland.

– Videre vil bedre mottak kunne oppnås ved bruk av en ekstern antenne. Rapporter om dårlig dekning kan også skyldes at enkelte lyttere tror at de kommersielle kanalene skal ha like god dekning som NRKs kanaler og at de derfor klager når en kommersiell kanal faller ut, fortsetter hun.

Hun trekker også fram at digital radio er mer enn DAB og skryter av internettradio, og hinter om at DAB kan komme til å bli mindre viktig i fremtiden, eller et tillegg:

– Internettradio fungerer for eksempel godt i private hjem. I bilen kan det fort bli dyrt å basere seg på mobilt bredbånd og dekningen er per i dag langt dårligere enn DAB-nettet. Det er derfor en fordel for lytterne at det i tillegg til mobilt bredbånd eksisterer et DAB-nett som dekker hele landet og der lytterne ikke må betale for å høre på radio, avslutter Helleland.

De aller fleste lokalradioer fortsetter på FM også etter 2017. Mange vil også sende på DAB+

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • jeg vil oppfordre kulturministeren på å ta en tur, opp Telemarksveien, fra Birkeland via Åmli til høydalsmo og over til Rjukan , for å høre hvor dårlig motags forholda på Dab er.