I etterkant av debatten i Stortinget er det viktig å få fram at de aller fleste lokalradioene fortsetter på FM også etter at rikskanalene slukker i 2017. Dette er noen av kommentarene fra lokalradiobransjen.
– Til tross for at flere og flere i senere tid har utrykt en økende bekymring for slukking av FM-nettet så ville det vært for sent å reversere utrullingen av DAB nå kun noen uker før slukkingen er i gang. Det sier nestleder i Norsk Lokalradioforbund, Thor Magnar Thorsen ( Radio 102, Haugesund )
– Men jeg mener fremdeles at det er et uklokt valg og det har vi i Norsk Lokalradioforbund forsøkt å få politikerne i alle partier til å innse i en årrekke. Nå er bestemmelsen tatt og da får de samme politikerne ta konsekvensen av de vedtak de har iverksatt, sier Thorsen.
Han påpeker at det blir fortsatt FM-sendinger for de aller fleste lokalradioer i minimum 5 år til. Redaktør og daglig leder i HedmarksRadioene AS, Bjørn-Martin Brandett, ser ikke på gårsdagens vedtak som overraskende.
– Denne debatten har pågått nå i flere år, og vedtaket kom i 2011. Vi i HedmarksRadioene har vært forberedt på denne reisen ganske lenge nå. Vi startet med utbygging av DAB allerede i 2012 og vi har nå seks DAB-sendere fordelt over så og si hele Hedmark. Det har tatt tid, krefter og store investeringer til, men vi er i alle fall på DAB, sier Bjørn-Martin Brandett.
Han er en av de som har kjempet for at lokalradio også skal få kunne sende på FM etter at de nasjonale kanalene har slukket sine FM-sendere.
– Vi har deltatt på høring på Stortinget og vi har frontet vår sak gjennom Norsk Lokalradioforbund. Det har ført frem til at over 200 lokalradioer får lov til å fortsette på FM etter 2017, sier Brandett.
At denne debatten kommer altfor sent er det mange som mener i lokalradiobransjen, og de fleste mener fortsatt at FM-slukking er uklokt:
– Det er beklagelig at rikskanalenes FM-nett slukkes, men vi er ikke overrasket over at slukkingen nå blir gjennomført. En eventuell stopping av prosessen burde vært gjort lenge før toget gikk. Nå har ikke bare toget gått, men selve togstasjonen er også lagt ned. Dette vitner om dårlig politisk håndverk. Det sier digital direktør i Nea Radio, Nils Kåre Nesvold.
– For Nea Radio har slukkingen ingen vesentlig betydning ettersom vi fortsetter å sende på FM i flere år framover. Vi har også bygd ut flere FM-sendere for å kunne tilby alle de som mister rikskanalenes FM-signal en mulighet til å høre oss i mange år fremover. Samtidig er vi i sluttfasen med å bygge opp Norges største lokal-DAB nett her i Midt-Norge, sier Nesvold.
Og det blir heldigvis ikke stille på FM båndet, snarere tvert i mot:
– En samlet lokalradiobransje står klare til å levere lokale sendinger både på FM, DAB og nett i overskuelig fremtid. Ikke bare i de mest folkerike områdene der rikskanalene har DAB-dekning, men også der folk bor mer spredt eller når de er i bil, i båten eller på hytta, sier nestleder Thorsen.
– Det er viktig for oss å presisere at det er ikke teknologien som er viktig, men innholdet. Men for å kunne nå ut til alle lytterne må man høres på de plattformer folk har i hus, bil, hytter, garasjer og uthus, sier Nesvold i Nea Radio.
– Lokalradioer i de store byene må dessverre slukke, men de aller fleste lokalradioene i Norge får fortsette på FM. Så ikke kast den gamle radioen din, for det vil fortsatt være lyd i den, sier Brandett i Hedmarksradioene.
– Vårt hovedpoeng er at radio som mediekanal ikke bør gjøre seg utilgjengelige for lytterne. Vi bør si ja til både nett, DAB og FM og eventuelt andre potensielle plattformer som kan bli aktuelle i fremtiden, men å stenge ned den plattformen der de aller fleste lytterne befinner seg i dag høres definitivt ikke ut som noen god ide, avslutter Thorsen.