Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand under rundebordskonferanse i Kulturdepartemenetet (Foto: Pål Lomeland)
Mediepolitikk

Medietilsynet reduserer gebyrene til tre lokalradioer

Medietilsynet har redusert gebyrene til lokalradioene Norsk Lokalkringkasting (Hallo Ski), Radio Hurum og Asker og Bærum Lokalradio (New Norwegian Music) etter føringer fra Medieklagenemnda. 

– Vi er fornøyd med at nemnda ga oss rett i at radioene har brutt konsesjonsvilkårene, og tar til etterretning at nemnda ønsket lavere gebyrer, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Medieklagenemnda er enig med Medietilsynet i at Asker og Bærum Lokalradio, Norsk Lokalkringkasting og Radio Hurum alle har brutt grensen på 135 000 kroner i året i reklameinntekter.

Nemnda er også enig i at Norsk Lokalkringkasting og Radio Hurum har videresendt innhold fra Radio Metro i strid med vilkårene i konsesjonen.

Begrensningene for lokalradioene som fortsatt får sende på FM i storbyene er pålagt for å sikre at disse radioene ikke hindrer lytternes overgang til digital lytting, skriver Medietilsynet i en pressemelding.

Klagenemnda mente imidlertid at det må tas mer hensyn til de tre lokalradioenes økonomi når størrelsen på gebyrene ble fastsatt, og ba derfor tidligere i år Medietilsynet om å redusere gebyrene.

Medietilsynet gir Norsk Lokalkringkasting et overtredelsesgebyr på 50 000 kroner, Asker og Bærum lokalradio får et gebyr på 40 000 kroner og Radio Hurum et gebyr på 15 000 kroner.

Medietilsynet mener at dagens regelverk og virkemidler ikke er tilstrekkelig for å kunne håndheve de begrensningene som er satt for lokalradioene som fortsatt sender på FM i storbyene.

– Det er svært krevende å undersøke og dokumentere brudd på konsesjonsvilkårene slik disse nå er utformet. Når klagenemnda i tillegg mener gebyrene skal settes så lavt, er vi bekymret for at sanksjonsmidlene ikke er sterke nok til å forhindre regelbrudd, sier Velsand.

I forbindelse med forslag om å forlenge lokalradiokonsesjonene på FM i ytterligere fem år, har Medietilsynet foreslått å endre i konsesjonsvilkårene for lokalradioer som sender i storbyene.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar