Mediepolitikk

Mener DAB svekker beredskapen

Kun ett kringkastingsnett er en beredskapsrisiko. Det mener Anders Taaje i Radio Randsfjord, i et innlegg publisert i Aftenposten. Han tar til orde for at Norge bør beholde FM sammen med DAB.

– Det er ikke NRKs samfunnsoppdrag å være utilgjengelig for dem som har FM-radio. Alle har minst én FM-radio. For eksempel har hundre prosent av bilparken FM-radio, mens 25 prosent har DAB, påpeker Taaje i Aftenposten.

– NRKs DAB-nett skaper problemer for lytteren. Nå får lytteren tilgang til FM der DAB faller ut. Mange lyttere er ikke klar over dette, og de vil bli overrasket når FM-nettet slukkes. At NRK går hundre prosent inn for dette, er ufattelig, mener han

Sverige vektla beredskapshensynet som argument for at de gravla DAB for godt. I den svenske Riksrevisjonens rapport heter det:  – Yttäckningen blir betydligt sämre med DAB+. Det kan ledet till att taklingen i framför allt glesbygden kan bli problematisk.

Taaje skriver i sitt innlegg i Aftenposten at NRK har innrømmet at dekningen med DAB er dårligere enn FM. Han peker også på det opplagte faktum at utenlandske sjåfører og turister ikke vil kunne motta viktige trafikk- og andre meldinger ettersom Norge er det eneste landet som har vedtatt å slukke FM-nettene til rikskanalene.

– NRK har glemt hvem kundene er: De som betaler lisens. De forventer å få NRK på alle plattformer, ikke at NRK bruker milliarder av lisensmidlene til å favorisere en bestemt teknologi basert på egne interesser, konkluderer Taaje.

Radio Randsfjord, der Anders Taaje er redaktør, er en av mange lokalradioer som fortsetter å sende på FM, også etter 2017. Det er rikskanalene som etter planen skal slukke sine FM-sendere i løpet av neste år, i tillegg til noen lokalradioer i storbyene, som blir tvunget av lufta.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar