Da Vigleik Brekke overtok som styreleder etter Bente Klemetsdal. Foto: Kristent Radioforum
Mediepolitikk

Mener Medietilsynet ikke har gjort jobben sin

Tidligere styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Vigleik Brekke, kritiserer Medietilsynet for manglende kontroller av norsk lokalradio. 

Brekke var i mange år redaktør for Kystradioen i Bergen, som tapte i konsesjonsrunden i 2008. Da var det andre radioer i hans område som tilbød å lage mer lokalt innhold enn Kystradioen og fikk dermed konsesjonen.

Den tidligere redaktøren er ikke bitter fordi han tapte konsesjonskampen, men han reagerer på at det ikke er ført noe kontroll med hvorvidt lokalradioene faktisk har oppfyllt sine forpliktelser på minst 5 år.

– I Bergen ble den siste tilsynssaken avsluttet i 2011. Etter det er ingen radioer kontrollert, sier Brekke til Bergens Tidende.

– Jeg mener Medietilsynet har sviktet oppgaven sin. I de siste årene har ikke lytterne hatt noen garanti for at lokalradioene faktisk lager lokale programmer. Det oppleves også som svært urettferdig for de radioene som ikke fikk tildelt konsesjon.

Kystradioen var en lokalradio som var kjent for en aktiv, gravende journalistikk, og Brekke forteller selv at han var på over 1000 kommunestyremøter i løpet av de 20 årene han jobber i radioen. Han hevder at P5 Bergen ikke har stort lokalt innhold å komme med.

Tone Gunhild Haugen-Hepsø, rådgiver i Medietilsynet sier til Bergens Tidende at det har vært tids- og ressurskrevende å sjekke om lokalradioene holder det har lovet.

– Enkelte tilsynssaker har pågått over flere år. Medietilsynet må prioritere, forklarer Haugen-Hepsø.

Hun mener den enkelte radio har et selvstendig ansvar for å oppfylle sine innholdskrav både overfor publikum og myndigheter.

De fleste konsesjonskravene det er snakk om her forsvinner i 2017, samtidig som de største kommersielle lokalradioene ikke lenger får lov til å sende på FM i storbyene, etter at Stortinget vedtok at de kunne stjele lyttere fra NRK og P4 når disse slår av sine FM-sendere.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Hvor er konkuransetilsynet siden lokalradioene i de store byene er tvunget til å stenge sine sendinger grunnet lytterflukt fra nrk og p4.Nok et brudd på demokratiet.Medietilsynet har også sviktet i denne nå kjente paragrafen i allmennkringkastingsoppdraget paragraf 6-1 a sammen med regjering og storting.At vi har politikere som viser så stor forrakt for grunnloven og dens demokratiske føringer.