Mediepolitikk

Mer bekymring for DAB og sikkerhet

Stadig flere uttrykker bekymring for beredskap og sikkerhet når rikskanalene etter planen skal slukke sine FM-sendere. De som har ansvaret for beredskapen her i landet vil ikke si noen ting.  

Ifølge tall fra Digitalradio Norge er det fortsatt rundt 2 millioner biler som ikke har tilgang til DAB-radio her i landet, bare et drøyt halvår før fm-slukkingen skal starte. Det er derfor stor grunn til å tro at svært mange biler vil bli uten riksradio på FM i 2017.

Dermed kan man risikere at billistene vil gå glipp av viktig informasjon om hendelser langs veien, om ulykker, tunnelbranner, ras, flom og andre akutte hendelser.

Norges Fiskarlag har gått hardt ut mot fm-slukkingen og er bekymret for sikkerheten til sjøs. Både politikere og interesseorganisasjoner er bekymret for sikkerheten på veiene.

Stortingspolitiker Janne Sjelmo Nordås (Sp) er kritisk til at myndighetene legger ansvaret for samfunnssikkerhet på publikum, og vår vilje til å kjøpe digitalt radioutstyr.

– Radio er en del av beredskapen vår. Vi er vant til å få viktige opplysninger om hendelser via radioen, sier Nordås, medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, til Dagsavisen.

Bilistenes interesseorganisasjon NAF er også kritisk til at FM slukkes før DAB er standard i norske biler.

– Det er svært viktig for folk som ferdes i hele landet å ha tilgang til radio, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

– Radio er en viktig kanal for å komme i kontakt med folk både når det gjelder vær- og veimeldinger, trafikkmeldinger om avvik, og når det gjelder informasjon som er viktig sikkerhetsmessig, sier Sødal til Dagsavisen.

Men, hva sier så de som har ansvaret for beredskapen i Norge? DSB vil ikke å si noe om hva teknologiskiftet innen norsk radio har å si for beredskapsnivået.

– Vi har ikke utredet dette spørsmålet, og har derfor ikke grunnlag for å si noe, sier avdelingsdirektør Elisabeth Longva i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, til Dagsavisen.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Sorry! Kommer ikke til å bruke en eneste krone på å bytte radio i bilen!!!
    DAB er bare tull – hjemme har jeg nettradio og hører på alt annet enn NRK. Akkurat nå på sveitsiske Musikwelle!