DAB-radio Pure Evoke D4 Foto: Pure
Mediepolitikk

Mer bekymring for DAB-sikkerheten

Også Miljøpartiet De Grønne kaster seg inn i debatten om FM-slukking. En talsmann for partiet er skeptisk til både miljøvennligheten ved DAB-prosjektet og om sikkerheten er ivaretatt.

Kritikken mot FM-slukkingen ser ikke ut til å avta med det første. Både rikspolitikere og lokalpolitikere fra alle sider av politikken har kommet med solide bekymringsmeldinger.

Siste parti ut er Miljøpartiet De Grønne, som er spesiellt bekymret for om beredskapen blir godt nok ivaretatt i forbindelse med digitaliseringen. Nikki Schei, som er gruppeleder for Bærum MDG i kommunestyret og fylkestingsmedlem Akershus, sier følgende:

– Vi vet ikke med sikkerhet at beredskapen opprettholdes når FM-nettet slukkes. Også er vi svært skeptiske til at millioner av godt fungerende radioapparater bare skal kastes. I tillegg vet vi ikke godt nok hvordan DAB-radioer produseres, og hvilke miljøutfordringer det bringer med seg, sier han til Dagbladet.

Han er også undrende til at Norge er det eneste landet som har vedtatt å slukke FM med tvang og påpeker som mange andre at stortingsvedtaket fra 2011 hadde en forutsetning om at slukkingen skulle koordineres med andre land:

– Det ble vedtatt av vi skulle gjøre dette sammen med Sverige og Danmark. Men nå gjør vi dette ene og alene. Hvorfor er vi eneste land i verden som skal legge ned FM-nettet, spør Schei.

– Et av argumentene er at dette er for dyrt for NRK. Men andre land klarer det, og det er det ingen grunn til at ikke Norge også skal.

Både Ap, Sp og Frp har stilt offisielle spørsmål til Kulturministeren når det gjelder FM-slukkingen, og bekymringene for sikkerheten deles av mange aktører utenfor det politiske miljøet.

Etter planen skal rikskanalene slukke sine FM-sendere i  løpet av 2017. De aller fleste lokalradioene vil fortsette på FM fram til 2022.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar