Hilde Apneseth FOTO: Radio Metro
Mediepolitikk

Metro-sjefen opprørt over urettferdige kriterier

Metro-gruppen er blant de som får veldig lite penger i korona-kompensasjon. Metro-sjefen mener at kriteriene som er satt favoriserer de store konsernene, som allerede har mye penger. 

I går offentliggjorde Medietilsynet at de deler ut 92 millioner kroner til norske medier som kompensasjon for bortfall av inntekter under korona-krisen. Mens store konsern som Bauer Media og P4-gruppen fikk over 5 millioner hver ble Metro-gruppen avspist med 210 000 kroner.

Bakgrunnen ligger i at Metro-gruppen permitterte alle sine ansatte når korona-krisen startet. Dette ble gjort for å sikre at radiokanalene skulle overleve og dessuten at man ikke skulle drive på kreditors regning, som ikke er tillatt, forklarer radiosjef Hilde Apneseth.

Det medførte at, selv om omsetningen har falt med 30 %, så har driftsresultatet i 2020 vært omtrent på høyde med samme periode i 2019. Dermed tilsier kriteriene at Metro ikke får så mye støtte som de ellers ville fått. Dette reagerer Apneseth på.

– Det er urimelig at de som har nok penger fra før, nå får penger fra skattebetalerne til å legge inn på bunnlinja, mens vi som ikke har store aksjonærer i ryggen blir straffet for å gjøre det som er riktig, altså ikke drive på kreditors regning, sier hun.

Hun peker på at regelen gjelder kun de som har permittert journalister, mens de som har permittert selgere får kompensasjon for det. I tillegg har avisene langt flere inntektskilder enn kommersiell radio, som pressestøtte og brukerbetaling, påpeker Apneseth:

– Avisene får millioner av myndighetene i form av pressestøtte og momsfritak og nå har mediehusene også beveget seg inn på lydmarkedet, med podkast, sier hun og understreker urettferdigheten i at avisene også får millioner av kroner i korona-kompensasjon.

Metro-sjefen føler seg urettferdig behandlet i denne ordningen, men er mest opprørt over at resultatet av kompensasjonen er at de store, som P4-gruppen, får enda mer penger å rutte med, mens de små utfordrerne blir avspist med smuler.

I kjølvannet av koronakrisen har Metro gått til oppsigelser av 8 av sine ansatte. Apneseth hadde håpet å kunne ta noen av disse tilbake men med så lite støtte fra myndighetene ser hun ingen mulighet til det nå.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar