Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand under rundebordskonferanse i Kulturdepartemenetet (Foto: Pål Lomeland)
Mediepolitikk

Myndighetene hardt ut mot Radio Metro

Medietilsynet og Nkom mener Radio Metro bryter både regler og undergraver myndighetene. De reagerer på at Metros kanaler fortsatt er å høre på FM.

Bakgrunnen er at de kommersielle lokalradioene i storbyene ble tvangsslukket på FM av Stortinget av hensyn til NRK, P4 og Radio Norge som skulle over på DAB.

Metrogruppen ble først kjent fordi de nektet å slå av sine FM-sendere i Oslo, som var et såkalt slukkeområde. Da fikk de trusler om høye bøter og valgte etter hvert å slå av disse senderne.

I ettertid har likevel kanalene Radio Metro og The Beat vært mulig å høre i deler av Oslo ved at de sender på frekvenser som var utenfor slukkeområdet og andre løsninger.

Nå mener Medietilsynet og Nkom at Radio Metro og nisjeradioaktører bryter reglene ved å sende kommersielle radiosendinger på fm-nettet til store deler av Oslo.

«I så fall innebærer dette en systematisk undergraving av Stortingets beslutning og gjeldende kringkastings- og ekomregelverk,» heter det i et brev fra Medietilsynet og Nkom, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Direktør Mari Velsand i Medietilsynet sier til Dagens Næringsliv at de ser alvorlig på saken:

– I konsesjonsvilkårene til nisjeradioer som befinner seg i slukkeområdene, er det satt vilkår om totalforbud mot sam- og videresending av innhold fra andre aktører, samt en øvre grense for hvor mye aktørene kan hente i reklame- og sponseinntekter. Dersom aktører bryter disse vilkårene, ser Medietilsynet alvorlig på situasjonen. Dette kan etter tilsynets vurdering utfordre premissene Stortinget har lagt for digitaliseringen, sier hun.

Nkom har opprettet sak mot blant andre Radio Metro, som ifølge tilsynet har brukt sendere med effekter som «langt overskrider de tekniske vilkårene som myndigheten har satt».

Resultatet er at de aktuelle radiostasjonene kan nå store deler av Oslos befolkning, inntil én million mennesker, med angivelig ulovlige, reklamefinansierte fm-sendinger, skriver Dagens Næringsliv.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Medietilsynet og Nkom mener Radio Metro bryter både regler og undergraver myndighetene. De reagerer på at Metros kanaler fortsatt er å høre på FM.

  da håper jeg at Medietilsynet og Nkom og ikke minst myndighetene kan reise til helvete… takk og lov for metro… takket være dem så har jeg radio i bilen uten å betale 100viss eller 1000viss bare for å ha litt musik i bilen til og fra jobb… disse idiotene som bestemte dette kan bruke alle penga de vil på dab i bilen og la metro få være for vanlige folk som bare vil ha litt liv” musik” i bilen

 • Nrk, MTG og Bauer slukket ikke sine FM-sendinger frivillig på bakgrunn av en stortingsbeslutning.
  Stortinget gikk med på at NRK, MTG og Bauer stengte riksdekkende FM og gikk over til DAB☥ på bakgrunn av bevisst faktapervertering fra samme aktører og Digitalradio Norge.
  Ingen andre enn NRK, MTG og Bauer har ønsket DAB☥ og en nedtstenging av FM-nettet. Ikke lokalradioer og definitivt ikke lytterne.
  Å gråte krokodilletårer over at lokalradio som Metro forblir på FM og vi lyttere ikke lar oss kommandere over på DAB☥, og påstå at de (NRK, MTG og Bauer) frivillig har forlatt FM (les: fulgt lovpålagt FM-stenging) er en 100% faktafordreining, og kan ikke bli lenger fra sannheten.
  Sannheten er at DAB-gjengens egotrippløsning for totalkontroll over radio i Norge viste seg å være en fullstendig feilvurdering. Og nå forsøker samme løgnere å vri ansvaret over på departementet og fullstendig uskyldige Metro.
  At Medietilsynet mer enn lojalt logrer med halen for DAB-gjengen, forsterker løgnen og lar seg bruke som lyttersvikere og forsvarere av urett er ikke bare trist og underlig – det er kvalmt, skremmende og demokratinedbrytende.
  Og sist, men ikke minst, tas det overhodet ikke hensyn til, eller vises interesse for, eneste og viktigste ressurs for all radio: Lytterne!