Billistenes organisasjon, NAF, er bekymret etter at det er avslørt store hull i DAB-dekningen langs en av landets hovedveier. Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal mener FM-slukkingen kan gå ut over sikkerheten for billistene.
Aftenposten har fått mange henvendelser etter at en av avisas journalister kjørte Oslo – Kristiansand for å teste dekningen for det som blir Norges nye digitale radionett, DAB. Radioen hans ble montert korrekt, men falt likevel ut mange steder, også der det tilsynelatende var åpent landskap.
Avisa registrerte 18 slike brudd i tillegg til manglende dekning i 41 tunneler langs Sørlandske hovedvei, noen ganger var signalene borte lenge nok til at bilføreren ville kunne gått glipp av viktig informasjon.
NAF mener den manglende dekningen er bekymringsfullt, nå som vi bare er få måneder unna at rikskanalene skal begynne å slukke sine FM-sendere. De fleste lokalradioer fortsetter på FM minst til 2022.
– Ja, vi er bekymret, fordi dette må være på plass før FM-nettet sluknes, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal. Hun påpeker at radio i bil er viktig:
– Det har med sikkerhet å gjøre, opplysninger om kolonnekjøring, ulykker veiforhold, vær. Det er viktig for forbrukernes kjøreglede, men det har en sikkerhets- og beredskapsmessig side også. NRK og Digitalradio Norge forsikrer oss om at alt er under kontroll, men vi får mange tilbakemeldinger om at det er mye hull i dekningen, sier hun til Aftenposten.
– Vi forventer at de leverer i henhold til plan. Men det hadde vært kjekt om det ikke skjedde så mye utbygging rett før slukking når vi får så mange rapporter om manglende dekning, sier Sagedal.
Hun er bekymret over at Norges befolkning «ikke er helt med på dette prosjektet».
– Når vi i tillegg ser at våre naboland utsetter slukkingen, stiller folk spørsmål ved det norske vedtaket. Vi i NAF er opptatt av å samarbeide, at våre medlemmer skal få riktig informasjon og at overgangen skal skje så smertefritt som mulig, sier Sagedal til avisa.
Ikke overraskende har Digitalradio Norge betvilt Aftenpostens telling av signalbrudd og tror at det kan dreie seg om feil rundt installasjonen av DAB+-adapteren. Eller mangler ved antennen.
Avisa har også intervjuet flere andre, blant dem Jan G. Langfeldt fra Ski, som har hatt DAB i bilen, men ga opp. Han greide aldri å få DAB-adapteren sin til å virke skikkelig selv om den var montert av fagfolk.
HER KAN DU LESE HELE ARTIKKELEN Aftenposten