Debatten ble direkte overført på Stortingets web-TV
Mediepolitikk

Noe støtte for lokalradio på Stortinget

Under radiodebatten på Stortinget i dag kom det fra flere partier klar støtte til at lokalradio skal få fortsette på FM etter 2021.

Stortinget behandlet i dag en interpellasjon fra Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet, som mener at NRK P1 bør gjenoppstå på FM fordi færre lytter på radio etter rikskanalenes FM-slukking og at dette har gått utover beredskapen.

Morten Wold fra Frp kom med dagens klareste utsagn, da han sa at lokalradio må få fortsette på FM etter 2021. Han kritiserte Sp for å være etterpåkloke når de først stemte for FM-slukking og nå vil ha det tilbake. Han mente at FM-slukking alltid var en dårlig ide, men nå er det for sent å gå tilbake.

Sp støtter selvsagt også det at lokalradio skal få fortsette på FM, mens Trond Giske fra Ap var litt mer kryptisk i sitt debattinnlegg. Han antydet noe om at man hadde blitt misledet av den suksessfulle omleggingen til digital-TV, som tyder på at han er negativ til FM-slukkingen, men om det betyr at Ap vil gå inn for fortsatt lokalradio på FM er uklart.

Når det gjelder lokalradioens fremtid sa kulturministeren bare at det vil hun komme tilbake til.

Åslaug Sem-Jacobsen fikk ikke veldig mye gehør for å gjenåpne NRK P1 på FM, selv om flere av debattantene kom inn på at overgangen fra FM til DAB ikke har gått knirkefritt.

Forslaget ble kontant avvist av Kulturminister Trine Skei Grande, som mente at det ville bli altfor dyrt å gjenopprette NRK P1 på FM og nevnte mellom 270 og 360 millioner kroner som en mulig kostnad. Sem-Jacobsen mener at det kan koste godt under 200 millioner kroner.

Men, viktigere for kulturministeren var det at hun ikke trodde at det ville føre til noe særlig ekstra lytting og heller ikke øke beredskapen. Hun viste til at DSB har kommet fram til at DAB er et mer robust system og at dekningen for DAB er bedre enn den var på FM.

Skei Grande kom også med noen utspill som fremstår som litt merkelige for de som jobber med radio. Hun sa nemlig at det ikke er mulig å få inn FM på mobiltelefoner og at folk har kastet sine FM-radioer og derfor enten må kjøpe nye eller hente fram FM-radioene fra kjelleren. Sem-Jacobsen parerte med at de aller fleste DAB-radioer faktisk også har FM.

Interpellanten trakk også fram at den pågående NATO-øvelsen kan føre til at DAB faller ut, fordi enkelte NATO-land benytter frekvensene Norge bruker til DAB til millitært formål i sitt hjemland. Skei Grande mente dette ikke var noe problem fordi Forsvaret i Norge ikke bruker disse frekvensene og at Nkom var forberedt på at det lokalt kan bli forstyrrelser.

Tage Pettersen fra Høyre avviste hele debatten om å gjenåpne NRK P1 på FM og mente nå var på tide å se fremover og pekte på at smarthøytalere og internettbaserte løsninger var fremtiden for radio.

OPPDATERT:

Stortingsrepresentant Tage Pettersen sier i en kommentar på sine Facebooksider:

Interpellasjonen handlet om DAB og beredskap! Av den grunn brukte jeg ikke tid på lokalradioer i mitt innlegg. Men jeg opplever at alle regjeringspartiene er positive til å jobbe for forlenget konsesjon for lokalradioene på FM – utenfor storbyene 🙂 Det kommer vi tilbake til i mediemeldingen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar