Illustrasjon (tunnel). Foto: Pixabay
Mediepolitikk

Nok en DAB-klage til ESA

EFTA`s overvåkingsorgan får stadig mer å gjøre med norsk DAB. Nå er det kommet nok en klage og ESA behandler nå hele tre klager mot den norske digitaliseringen av radio. 

Fra før har Norsk Lokalradioforbund og et anonymt kringkastingsselskap levert inn hver sin klage til Esa, som er EØS-avtalens vaktbikkje i Brussel. Den tredje og foreløpig siste klagen handler om utbyggingen av DAB i tunneler.

Ifølge anklageskriftet på 13 sider har Statens vegvesen brukt inntil 1,1 milliarder kroner på ulovlig statsstøtte og kryssubsidiering for å gi de store radiokanalene dab-dekning i landets tunneler, samtidig som lokalradioene blir utestengt.

Også denne klageren har bedt Esa om å få være anonym, men oppgir at det er «en lokal radiostasjon i ei lita bygd i Norge», ifølge Klassekampen.

– For en kommersiell lokalradio er det et ekstremt stort handikapp hvis dekningen faller ut i tunneler, sier leder i Norsk lokalradioforbund, Svein Larsen, som påpeker at han ikke vet hvem som står bak klagen.

– Når de store riksdekkende kanalene går over til dab bør de lokale radiostasjonene tilbys formidling i tunneler på like markedsmessige vilkår som de store, enten de sender i dab eller på FM, sier Larsen til Klassekampen.

Det er også nå kjent at EFTAs overvåkingsorgan er ikke fornøyd med svarene de så langt har fått fra Kulturdepartementet når det gjelder DAB. Nå har ESA sendt et nytt brev med flere kritiske spørsmål.

Et av spørsmålene ESA konkret stiller er hvordan norske myndigheter vil sørge at det blir større mangfold i eteren. De spør konkret om hvordan Kulturdepartementet skal sikre at antallet kringkastere faktisk øker og at det ikke bare blir flere kanaler fra eksisterende leverandører, som NRK og P4. ESA påpeker at norske myndigheter selv har trukket fram dette som en av fordelene med digitaliseringen av radio.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar