DAB skaper splid i statskanalen. Ansatte i NRK har fått munnkurv av ledelsen og får ikke lov til å uttale seg, melder en av landets største aviser. Men, sikre kilder forteller at mange NRK-folk er sterkt skeptiske til FM-slukkingen.
Det er bare få måneder igjen til NRK, P4 og Radio Norge skal forsvinne fra FM-båndet. Dersom ikke planene stoppes av stadig mer kritiske røster på Stortinget, vil FM-senderne til rikskanalene slås av region etter region i løpet av 2017. De fleste lokalradioer fortsetter på FM i minst fem år til
Utad driver NRK en heftig markedsføring av DAB og prøver desperat å forklare sinte lyttere hvorfor de tvinges til å kjøpe nye radioapparater for tusenvis av kroner. Det viser seg at skepsisen også er sterk innad i NRK.
Ifølge VG er skepsisen til å slukke FM-signalene sterke, selv langt inn i NRK-systemet, som samtidig har vært en av de største pådriverne for dab-skiftet.
– Vi har fått munnkurv. Ingen vil uttrykke seg kritisk mot dette skiftet, sier en erfaren NRK-medarbeider. som ikke vil stå frem med navn.
Etter det lokalradio.no kjenner til er det heller ikke alle i P4 og Bauer Media som jubler over planene om å slå av FM-senderne og dermed nødvendigvis miste mange lyttere.
Fortsatt mangler DAB i 2 av 3 biler og det er fullstendig usannsynlig at alle disse vil bytte ut sin bilradio før FM-slukkingen starter. Samtidig flommer kommentarfeltene til nettavisene over av sinte kunder som har kjøpt nye DAB-radioer og ikke får dem til å virke.
Spørsmålet om sikkerhet og beredskap blir trukket fram av mange skeptikere. I dag når FM-nettet (NRK P1) i praksis hele landet, mens dekningen for DAB i teorien kun vil være brukbar der det bor folk, i praksis er det altså mange som klager over dårlig dekning der de bor.
Norge er fortsatt det eneste landet som har vedtatt å slukke FM-nettet til rikskanalene. De fleste lokalradioene fortsetter på FM.
Hvorfor er det ingen som snakker om det enorme miljøproblemet DAB-galskapen utløser og den nesten ufattelige sløsing med ressurser. Vi skal skrote 20 millioner fullt brukbare FM-radioer, de fleste mindre enn to år gamle. Skrotingen gir samlet 30.000 tonn avfall, plast og elektronikk. Det utgjør en tredjedel av det årlige avfall av forbruker-elektronikk i Norge. Miljøstasjonene oversvømmes allerede av fullt brukbart elektronisk utstyr – og nå skal vi bygge opp nye fjell av avfall med til dels farlige miljøstoffer som ingen vet hvordan vi skal fjerne. Tenk på de tonn med kobber og sjeldne metaller som vår elektronikk er avhengig av. Ufattelige masser med jord og fjell i ikke minst de fattige land endevendes for å skaffe oss noen flere radiokanaler med mer eller mindre likegyldig tull og tøys å lytte til. Prislappen? Regner vi med en snittpris på 1500 kroner pr. radio er det er realistisk å regne med at denne særnorske galskapen vil koste oss mellom 40 og 50 milliarder kroner, inkl. nye DAB-radioer.
For å sette det hele i en samfunnsdimensjon: Forsvarsdepartementets budsjett for 2016 er på kr 48,9 mrd, helsetjenester på kr 30 mrd, sykepenger på kr 40,8 mrd, høyere utdanning på kr 34,6 mrd og barnetrygd og kontantstøtte på kr 16,7 mrd! Plastposeavgift og flysete-skatt er bare blåbær.
Hvordan kan vi i vår tid akseptere et slikt fullstendig unødvendig sløseri – som dertil kun gjelder Norge! Hvor er miljøpolitikerne?
Det virker ikke som det bare er NRK-folk som har fått munnkurv. Heller ikke politiske partier har villet uttale seg etter henvendelser om DAB så Bevar FM-nettet – NEI til DAB-radio alternativt ja takk begge deler. Er dette virkelig Norge?