Oslo Rådhus. Pixabay
Mediepolitikk

Oslo Frp vil la FM-nettet leve

Oslo Frp har i en resolusjon på sitt årsmøte vedtatt at lokalradioene skal få fortsette på FM, også etter 2022. Resolusjonen er sendt over til landsmøtet.

Frp har hele tiden vært imot å stenge FM-nettet. Som den eneste partiet stemte Frp imot slukkingen av FM i Stortinget i 2011. Nå har rikskanalene slått av sine FM-sendere, men lokalradio sender fortsatt på FM, med konsesjoner til 31.12.2021.

Oslo Frp er klare i sitt krav: lokalradioene må få fortsette på FM også etter dette. Ifølge kilder lokalradio.no har snakket med er det mye som tyder på at dette også blir vedtatt på landsmøtet i Frp.

Lokallaget mener også at de begrensningene som er innført bør oppheves, som inntektsbegrensning og forbud mot samsendinger.

Slik lyder resolusjonen som ble vedtatt på årsmøtet i Oslo Frp: 

Frp har hele tiden vært imot å stenge FM-nettet. Stengingen har kostet lytterne om lag 20 milliarder, og mange har ikke råd til DAB i bil. Det står det i resolusjonen fra Oslo Frp, som fortsetter:

– Mindre kommersielle radiostasjoner ble i desember 2017 tvunget av Medietilsynet til å stanse sine FM-sendinger. Dette gjorde at Radio Metro, Radio Rox og The Beat måtte stenge i Oslo, i tillegg Radio Sandnes. Disse utgjorde bare 1,4 % av radiolytterne, og totalt utgjør disse sammen med mindre lokalradioer 4 % av radiolytterne. Allikevel var begrunnelsen å hindre konkurranse med de de store DAB-kanalen NRK, P4 og Radio Norge.

De mindre ikke-kommersielle lokalradioene må stenge fra 2022. De færreste av disse har økonomi til å sende på DAB. Samtidig er det nå tilgjengelig masse frekvenser for FM sending som i følge internasjonale avtaler ikke kan brukes til annet enn radio. Lokalradioene har egne radiosendere, slik at dette ikke gir noen kostnader for samfunnet.

I sin politiske plattform vil den nye regjeringen:

Opprettholde mediemangfoldet og muligheten for alternative og reklamefinansierte allmennkringkastingstilbud.

Arbeide for at NRK i minst mulig grad svekker aktivitetsgrunnlaget til medier som henter sine inntekter i markedet.

Hvis vi tillater videre sending på FM vil vi sikre både mediemangfoldet, gi mulighet for lokal nyhetsproduksjon, sikre at stasjonene kan stå på egne ben økonomisk uten offentlig støtte, og sikre at de kan konkurrere med NRK og andre kanaler.

 

Fremskrittspartiets landsmøte ber våre stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer arbeider for at:

Ledige FM-frekvenser må kunne brukes av lokalradio

Senderstyrken på FM-stasjoner kan økes betydelig

Inntektsbegrensningene på FM-stasjoner oppheves

Forbudet mot videresending og samsending oppheves

Nåværende FM-lisenser forlenges ut over 2022

Det tillates nye lokale aktører på FM

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Dear Mr.Dahl,
  Please excuse the use of english…
  I am from Radio Air Libre an associative radio in Brussels.
  We pay much attention to what is happening in your country.
  It seems that the opportunity to broadcast digitally in the FM band is not taken into account in Norway.
  Even if it had been considered some years ago.
  It would be very interresting to test altenative systems to DAB+.
  For example DRM+ or DVB-T2-Lite and also simulcast transmission FM and DRM+ with the same transmitter in VHF band II (so called FM band).
  This might be a good option because the new generation of sofware based receivers have no problem to decode DRM+ aswell as DRM30, DAB+, LW, MW and FM.
  Dont’ you think so ?
  Do you have an idea of how Norsk politicians would consider such an alternative ?
  Best regards,
  Michael Tolley