Geir Bekkevold, Krf - Foto: Stortinget
Mediepolitikk

Politikerne svarer om lokalradio: KrF

Hva mener egentlig viktige stortingspolitikere om fremtiden for norske lokalradioer? Vi har stilt 5 spørsmål til kulturpolitikere på Stortinget. Denne gangen svarer KrF (Stortingsrepresentant Geir Bekkevold illustrerer saken) 

Spørsmål og svar legges ut i sin helhet

SVAR FRA KRF: 

1. Diskusjonen om innføring av DAB har både i Norge og andre land pågått i mange år. Norge er det eneste land som har avviklet FM for nasjonale kanaler. Synes du dette var fornuftig. Hva synes du om denne prosessen og er du fornøyd med resultatet så langt?

KrF: KrF mener det er viktig å sikre et godt og mangfoldig radiotilbud over hele landet. Omlegging fra analog til digital radio har strukket seg over mange år og er blant annet forankret i to stortingsmeldinger. Digital kringkasting av radio er den distribusjonsformen som sikrer alle i Norge lik tilgang til de fleste kanalene og et variert programtilbud. Mange av prosessene har vært meget gode og fungert godt men det er viktig at de fungerer for alle og at de som vil drive radio kan gjøre dette for lytterne i Norge.

2. Departementet har i et høringsnotat foreslått et totalt reklameforbud for nisjeradioer i storbyene. Er du enig eller uenig i et slikt forbud?

KrF: Bakgrunnen for forbudet mot kommersielle nisjeradioer i notatet som er på høring er for å hindre oppkjøp av disse og at de blir gjort om til reklamemaskiner i storbyene. Det bør være lov å ha inntekter, med en tydelig øvrig grense. Det synes KrF er en fornuftig balanse.

3. Utenfor storbyene er det lov å søke om ny konsesjon eller overta en eksisterende konsesjon for lokalradio. Departementet foreslår å forby dette i og rundt de fire største byene. Er du enig eller uenig i dette?

KrF: Det viktigste for KrF er at lytterne får gode tilbud. Om forbudet blir en stor utfordring, er vi interessert i å ha en god dialog med aktørene på feltet om dette.

4. Reglene som er foreslått for lokalradio, også utenfor storbyene, innebærer at det ikke er mulig å sette opp nye sendere for å gi bedre teknisk dekning i konsesjonsområdet, selv om mange ikke kan få inn radiosignalene. Mener du dette er riktig eller galt?

KrF: – Vi mener at det bør legges til rette for en god teknisk dekning innenfor sende/konsesjonsområdene. I disse tider med enklere tilgang til radio på nett, er det et dilemma om det skal brukes ressurser på utbygning der det er et tynt lyttergrunnlag.

5. Det har vist seg vanskelig å finne bærekraftig drift på DAB uten støtte fra FM-distribusjon, noe Medietilsynet også påpeker i sine utredninger. Lokalradio på DAB er avhengig av driftsstøtte for å klare overgangen, men potten avsatt til formålet er altfor lav i forhold til behovet, noe som var tydelig ved årets tildeling. Vil ditt parti arbeide for å øke støtten avsatt til digitalisering av lokalradio, slik at aktørene får en mer forutsigbar digital fremtid?

KrF: – Ja, vi vil bidra til å legge mest mulig til rette for en god overgang.

LES OGSÅ: Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) svarer

LES OGSÅ: Freddy André Øvstegård (SV) svarer

LES OGSÅ: Tage Pettersen (H) svarer

LES OGSÅ: MDG svarer

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet svarer

LES OGSÅ: Frp svarer

LES OGSÅ: Venstre svarer

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar