Stortingssalen
Mediepolitikk

Politisk flertall for bedre rammevilkår i storbyene

Et foreslått forbud mot å overdra eller søke nye konsesjoner i storbyene ser ikke ut til å få flertall på Stortinget. De fleste partiene er enten imot eller vil vurdere konsekvensene. Det er allerede kjent at det ikke er flertall for reklameforbud.  

Norsk lokalradioforbund har spurte partiene på Stortinget om framtiden for lokalradio, med fokus på Kulturkomiteen. I Svarene kommer det fram at mange av partiene ikke er enig med forslaget fra Kulturdepartementet til nye konsesjonsvilkår for lokalradio etter 2021. Det er særlig de kraftige begrensningene som setter på lokalradio på FM i storbyene flere partier synes er uriktige. Et av forslagene er at ingen konsesjoner på FM i storbyene kan overføres til andre og det kan ikke gis ut nye konsesjoner ved ledig sendetid.

LES MER: Politisk flertall mot rent reklameforbud

Vi spurte: Utenfor storbyene er det lov å søke om ny konsesjon eller overta en eksisterende konsesjon for lokalradio. Departementet foreslår å forby dette i og rundt de fire største byene. Er du enig eller uenig i dette?

I svarene kommer det fram at tre av åtte partier er klart imot et forbud mot overføringer av konsesjoner. Himanshu Gulati fra FrP er nok en gang den som er sterkest i sine uttalelser om et slikt forslag:

– Hvorfor i alle dager skal vi forby dette? Er poenget virkelig at staten Norge skal arbeide for å gjøre det vanskeligst mulig for små aktører å overleve? Dette er et totalt meningsløst forslag, sier Gulati.

Åslaug Sem-Jacobsen fra Sp er også klart imot et slikt forslag, blant annet fordi hun har fått med seg at det vil ramme flere av de lokalradiotilbudene som nå eksisterer såpass kraftig at vi kan miste dem. SV er det tredje partiet som rett og slett mener at det er galt.

Overføring av konsesjoner er kanskje en litt komplisert sak, så det er flere partier som tar forbehold for sitt svar. Men Ap, MDG og Krf er alle villige til se nærmere på forslaget:

– Det viktigste for KrF er at lytterne får gode tilbud. Om forbudet blir en stor utfordring, er vi interessert i å ha en god dialog med aktørene på feltet om dette, svarer KrF på spørsmålet fra Norsk Lokalradioforbund..

Arbeiderpartiet vil vurdere det nærmere i lys av høringssvarene. De lover å lytte til lokalradioene for å finne best mulig løsninger i overgangsperioden. MDG skriver at de mener det er viktig at lokalradioer skal bli rettferdig behandlet under digitaliseringsprosessen, også i og rundt storbyene.

Det er dermed bare to partier av åtte spurte som klart er for et forbud mot overføring av konsesjoner for lokalradio på FM i storbyene. Klarest i sin tale er Tage Pettersen fra Høyre:

– Jeg tror det er et godt tiltak for å sikre at det ikke bare finner sted videreformidling av andre radiostasjoner, skriver Pettersen

Venstre skriver at de støtter målet om at radioene som fortsatt får mulighet til å sende på FM i slukkeområdene skal være ikke-kommersielle.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar