Andreas Reitan får lokalradioprisen. Foto: Pål Lomeland
Mediepolitikk

– Pressestøtten er konkurransevridende

– Produksjonstilskuddet har utspilt sin rolle, slik den fungerer i dag. Pressestøtten må moderniseres. Det mener redaktør Andreas Reitan i Nea Radio, som får stort oppslag i Journalisten.

Reitan sier til bladet at produksjonstilskuddet til nyhets- og aktualitetsmedier er konkurransevridende.

– LLA-avisene og flere andre lokalaviser i Nea Radios dekningsområde får produksjonsstøtte, minimum 480.000 kroner i 2017.

Journalisten er bladet til Norsk Journalistlag, som får sterk kritikk av Reitan:

– Jeg har ikke opplevd en eneste gang at NJ har stått opp for lokalradioenes sak. Faktisk oppfatter jeg lokalradiojournalister som uviktige i NJ-familien, sier han.

Ledelsen i Norsk Journalistlag er åpne for kritikken, men mener at de jobber for alle:

– Vi er opptatt av å være en god organisasjon for alle journalister som er medlemmer hos oss, også lokalradiojournalister, sier Hege Iren Frantzen, som er leder i NJ.

LES MER OM DENNE SAKEN HER

Pressestøtte for lokalradio er en viktig sak for mange i bransjen og de har fått støtte fra flere lokalt. En av de første som vedtok pressestøtte for lokalradio var Selbu Arbeiderparti, der Nea Radio er lokalradioen:

Selbu Arbeiderparti vedtok at lokalradio bør ha samme type mediestøtte som lokalavisene. De mener også at det er Staten som må ta ansvaret for å bygge ut de lokale DAB-nettene.

Bakgrunnen for vedtaket er at norske lokalradioer i flere år har bedt om likebehandling av mediene. Mens en lokalavis med en ukentlig utgave kan få nærmere 500.000 kroner årlig i statsstøtte for å drive journalistikk, må en lokalradio med daglig nyhets- og kulturformidling, f. eks betale avgifter til organisasjoner som Tono og Gramo på flere hundre tusen kroner årlig.

Dette mener årsmøtet i Selbu Arbeiderparti er urettferdig og vedtok at lokalradio bør behandles på lik linje med lokalaviser når det gjelder pressestøtte, går det fram av vedtaket.

Senere har fylkestinget i Finnmark også vedtatt at lokalradio bør få pressestøtte på lik linje med aviser. De omtaler dagens ordning som konkurransevridende.

Foran valget i år var også SV sentralt på banen, med en viss støtte til kravet:

Sosialistisk Venstreparti mener lokalradio er viet for liten plass i diskusjonen rundt tiltak for å sikre mediemangfold. Partiet er positiv til å å innlemme lokalradio i ordningen med pressestøtte og vil også vurdere å etablere andre støtteordninger for bransjen, kom det fram da lokalradio.no kontaktet partiene under valgkampen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar