Mediepolitikk

Radiokanalene vil fortsette på FM i Danmark

 – Vi er nesten i sjokk! Det sier en av radioaktørene i Danmark etter at kulturministeren har foreslått dansk FM-slukking. De store kommersielle aktørene, blant dem Bauer, er alle enige om at dette er en svært dårlig idè. 

Det var i forrige uke at det ble kjent at den danske regjeringen foreslår å slukke FM med tvang i 2021, som en del av et medieforlik. Forslaget er ikke vedtatt og møtes med stor motstand blant andre partier i Folketinget.

Men også blant radioaktørene selv er det stor skepsis og til og med vantro over forslaget fra Kulturminister Mette Bock. En av de som reagerer hardest er Alex Pedersen fra Jysk Fynske Medier:

– Vi er dybt forundrede og på grænsen til at være i chok over, at det i det hele taget kan komme på tale at lukke FM-båndet i 2021. Når Kulturministeriet kørte et udbud i 1. halvår 2017, hvor hele den kommercielle og ikke-kommercielle radioverden har søgt om nye frekvenser for en tiårig periode, og samme minister så ni måneder efter foreslår, at man skal lukke FM-båndet om tre år, sier Alex Pedersen til danske Journalisten.

Jysk Fynske Medier har nylig investert flere millioner kroner etter å ha fått tilslag på en FM-konsesjon som skulle gjelde i 10 år fra 2017. Det dreier seg blant annet om Radio Skala, Radio VLR, Classic FM og Radio Viborg.

– Vi har flyttet rundt på masterne for at kunne indfri den dækning, vi har fået. Vi har også indgået lejetilladelser med de husejere, hvor masterne sidder, og dem indgår man jo for en lang periode for at gøre det billigere. Alle de investeringer har vi foretaget ud fra en forventning om, at det skulle afskrives over 10 år. Havde vi vidst, det skulle lukke i 2020-21, havde vi ikke investeret en krone, sier Pedersen.

Han får støtte fra flere andre store radioaktører i Danmark, som Radio ABC, Nordjyske medier og kanskje mest overraskende, Bauer Media:

– Det hadde vært bedre å vente til minst 50 % av lyttingen er digital, slik planen opprinnelig var, sier Bauer-sjef i Danmark, Jim Receveur.

Ifølge de siste opplysningene til Kulturstyrelsen er den digitale lyttingen på 26 % i Danmark.

I Norge har de nasjonale radiokanalene slått av sine FM-sendere, og fått langt færre lyttere enn før. De aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM minst til 2022 og mange forteller om kraftig økning i lyttertallene.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar