Daglig leder i Radio Metro AS, Svein Larsen (Foto: Pål Lomeland)
Mediepolitikk

Reagerer kraftig på forskjellsbehandling

Radio Metro reagerer kraftig på at de har fått varsel om bøter fra både Medietilsynet og Nkom etter at de valgte å fortsette sendinger på FM etter at Stortinget tvang dem av lufta.

Mot lokalradioenes ønske vedtok Stortinget sendeforbud for kommersielle lokalradioer på FM i storbyene, og at lokalradioer som Radio Metro ikke lenger fikk lov til å sende på FM i Oslo. De ble tvunget til å slå av sine sendere samtidig som rikskanalene slo av sine FM-sendere.

Som kjent ble Radio Metro og søsterkanalene The Beat og Radio Rox værende på FM i en uke til, men slo av sine sendere etter å ha blitt truet med gedigne dagbøter. I ettertid er det ikke ilagt dagbøter, men både Nkom og Medietilsynet har varslet en engangsbot for å ha sendt ulovlig. Det totale beløpet kan fort bli over 100 000 kroner.

Metro-sjef Svein Larsen har hele tiden kritisert det faktum at myndighetene ikke gjorde noe da rikskanalene heller ikke fulgte opp slukkeplanen og sendte lenger enn de skulle på FM i visse områder. Men, det viser seg at rikskanalene teknisk sett fikk konsesjon for å sende ut 2017, mens lokalradioene bare fikk konsesjon i forhold til slukkeplanen. I sitt svarbrev til Medietilsynet påpeker Larsen det han mener er soleklar forskjellsbehandling:

– Det finnes ingen rasjonelle argumenter som tilsier at lokalradio og riksradio skal behandles ulikt i et slikt spørsmål når det kommer til utstedelse av tillatelser…, skriver Larsen og fortsetter:

– Lokalradioer som mot egen vilje måtte forlate FM, ble ufrivillig plassert i slukkeplanen. De ble tvunget til å slukke etter hva riksaktørene var blitt enige om, men uten å bli tatt med på råd. Attpåtil med mer restriktive vilkår , enn de som laget dem!

– Denne saken burde nå vært lagt til side, hvis man brukte sunn fornuft, mener Larsen. Han er i sitt svar til Nkom svært overrasket over at de nå kommer med varsel om overtredelsesgebyr, ettersom de i desember varslet at de ikke ville følge opp saken videre, så lenge Metrogruppen slo av sine FM-sendere.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Spørsmålet er om det er grunnlag for forskjellsbehandling av de som kringkaster med gydlig konsesjon i forhold til de som kringkaster uten gyldig konsesjon.

    Jeg ser ikke bort fra at konsesjons-spørsmålet kan komme opp hvis dette havner i en rettssal.