Mediepolitikk

Rungende dansk nei til DAB

Svært få dansker synes FM-slukking er en god ide, slik landets kulturminister har foreslått. Bare 15 % av de spurte i en undersøkelse foretrekker DAB. 

Den danske regjeringen har i et forslag til medieforlik anbefalt FM-slukking i 2021. Forslaget har allerede fått kraftig kritikk av både radioaktører, som Bauer Media og politiske partier, som Dansk Folkeparti.

Nå viser det seg at også de danske borgere gjerne vil beholde FM. I en fersk undersøkelse som Voxmeter har laget for Ritzau var 58,6 % klare på at det ikke ga noen mening å stenge for FM-sendinger. Bare 14,9 % svarte ja på spørsmålet og resten svarte vet ikke.

Enda flere ønsker å motta radio på FM også etter 2021. 69,2 % svarte at de ville foretrekke å høre nasjonal radio på FM også godt inn i det nye tiåret. Bare 12,3 % svarte digital radio.

Dette er tall som kan ligne på meningen til norske forbrukere før FM-slukkingen i Norge. Som kjent var halvparten av den norske befolknigen negativ til FM-slukkingen godt inn i slukkeåret 2017 og det er ikke foretatt lignende undersøkelser etterpå.

Men, danskene skiller seg ut på tilgjengeligheten. Nå, altså bare 3 år før den foreslåtte slukkingen, har kun 32,3 % av danskene tilgang til en radio med DAB+.

– FM-sendernettet er et driftssikkert system, som folk er glade i, sier medieordfører for Danske Folkeparti, Morten Marinus, ifølge Mediawatch.dk.

– Ved å lukke for FM skaper vi problemer for mange mennesker, ikke bare lyttere, men også lokale radiostaskoner, som faktisk er svært godt tilfreds med FM,” sier Morten Marinus.

I Norge sender de aller fleste lokalradioer fortsatt på FM og er svært godt fornøyd med det.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar