Samisk Redaktørnettverk er positiv til de foreslåtte endringene i tilskuddsordningen for lokale lyd og bildemedier, men mener at også det nye taket for støtte til minoritetsradio er for lavt.
Kultur- og likestillingsdepartementet har avholdt en høringsrunde om forslag til endringer i forskrift 19. februar 2016 nr. 166 om tilskudd til lokale lyd- og bildemedier. Fristen for å sende inn høringssvar er nå ute.
Blant de mange som er positive til endringer, med forbehold, er Samisk Redaktørnettverk, som er en sammenslutning av redaktører i samiske mediehus.
Redaktørene er positive til at det foreslås at beløpsgrensen for driftstilskudd til lokalradio for etniske og språklige minoritetsgrupper økes:
– Vi slutter oss til Medietilsynets påpekning av at de etniske og språklige minoritetsradioene bidrar med nyhets- og aktualitetsinnhold, musikk og andre innslag på en rekke ulike minoritetsspråk, skriver de i sin høringsuttalelse.
Samisk Redaktørnettverk mener imidlertid at beløpsgrensen for driftstilskudd som foreslås fortsatt er for lav til å sikre levedyktige minoritetsradioer. Forslaget er å heve tilskuddstaket for driftstilskudd fra 75 000 kroner til 200 000 kroner.
– Vi minner her om Grunnlovens § 108 som fastslår at «det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppe kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv». Vi minner også om Grunnlovens § 100 som pålegger statens myndigheter å legge «til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale.»
De samiske redaktøreme er bekymret for muligheten til å drive minoritetsradioer i framtida.
– Lokalradioer generelt er blant de mest sårbare mediene, og minoritetsradioene er ekstra utsatte. Disse lokalradiostasjonene har en svært viktig rolle. De formidler nyheter og informasjon. De har stor betydning som lokale språk- og kulturformidlere. De skaper tilhørighet og er en helt sentral, men svært sårbar del av det verdifulle norske mediemangfoldet, står det i uttalelsen.
Redaktører i nettverket jobber i disse mediehusene: Ávvir, Sagat, NRK Sápmi, Guovdageainnu Lagasradio (GLR), NordSalten Avis og Snåsningen.