Janne Sjelmo Nordås (Foto: Senterpartiet)
Mediepolitikk

Setter av penger til å bevare FM-nettet

Senterpartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett for 2017 å bruke 40 millioner kroner til å dekke kostnadene med å utsette FM-slukkingen neste år.

– Vi ønsker å videreføre FM-nettet til dekningen er god nok til å erstatte FM-nettet for radio, men det koster å drifte og vedlikeholde både FM og DAB i hele landet. Vårt foreslåtte beløp kan finansiere dette tiltaket, sier stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er Sjelmo Nordås som har frontet partiets stortingsforslag om å utsette den planlagte slukkingen av FM-båndet.  Etter planen skal rikskanalene slukke sine FM-sendere neste år, mens lokalradioene fortsetter på FM på ubestemt tid. Det er ventet at familie- og kulturkomiteen på Stortinget leverer sin innstilling 24. november, melder ANB.

– Vi har fått så mange tilbakemeldinger om at DAB-forholdene er for dårlige til at slukkingen av FM-nettet kan begynne i januar neste år, sier Nordås.

Bekymring for sikkerhet og beredskap har vært en hovedkritikk mot at rikskanalene i løpet av neste år bare skal sende på DAB+. Mange melder om dårlig mottak og særlig utenfor tettbebygd strøk.

– Vi tar det svært alvorlig og synes det er urovekkende å få meldinger om at signalene hakker eller faller ut. Samfunnet vårt skal være basert på sikkerhet og minst mulig sårbarhet – det være seg mens man ferdes på veien, på havet eller er på tur i fjellet, mener Sp-politikeren.

Hun får støtte fra Frps Ib Thomsen som sier at partiet skal behandle Sps forslag om å utsette slukkingen av FM-nettet i desember.

– Forslaget er en veldig god idé. Vi må være sikre på at dette går smidig for seg, og vi vil ikke risikere at noen står igjen uten radiosignaler i Norge, sier han.

Thomsen synes det er mange gode grunner for å utsette slukkingen av FM-nettet, men hvor mye det vil koste å opprettholde både FM og DAB er han ikke sikker på:

– Om det koster 40 mill er jeg noe usikker på. Og radiokanalene kan selvfølgelig slutte å sende på FM om de ønsker det. Noe annet er å tvangsstenge nettet.

Frp har et landsmøtevedtak på å utsette stengingen av FM-nettet.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar