Mediepolitikk

Sjokkert over forslag til endringer for lokalradio

radiOrakel er sjokkert over forslaget til endring av konsesjonsvilkår for lokalradio. Oslo-radioen mener endringene ytterligere strammer inn strenge og urettferdige rammevilkår. 

Dette kommer fram i et høringssvar til forslaget som  Kulturdepartementet har sendt ut. Dette gjelder nye regler for  lokalradioene som får forlenget sine konsesjoner etter 2021.

I forslaget ligger det et totalt reklameforbud for lokalradio som sender på FM i storbyene, for å hindre at disse konkurrerer med de store riksradioene, noe radiOrakel reagerer sterkt på:

– Regjeringen og Kulturdepartementet må ta innover seg at lokalradio allerede sitter med kniven på strupen. Med denne tvangspolitikken er dere nødt til å kompensere med rettferdige og adekvate mediestøtteordninger, øke budsjettrammen og gjøre tilskuddsordningen for digitalisering langsiktig og forutsigbar, står det i høringssvaret fra radiOrakel.

– Vi ser at de store aktørene har greid å få myndighetene med på ekte konkurransevridning, ved å tvinge flertallet av nisjeradio over på en plattform der de på mange år ikke kan forvente lønnsomhet. Vi mener derfor at inntektsbegrensningen på 135 000 kr i året må fjernes og at reklameforbudet for FM-radio i slukkeområdene mykes opp, skriver lokalradioen konkret om det foreslåtte reklameforbudet.

Mange nisjeradioer, inkludert radiOrakel, sliter allerede med å skaffe nok finansiering til å drive forsvarlig på FM.

– Da er det ikke akseptabelt å bli tvunget over til DAB uten at det kompenseres med bedre rammevilkår for lokalradio, og en adekvat driftstilskuddsordning for digitalisering i særdeleshet, skriver radiOrakel.

Dette er en av flere lokalradioer som fortsatt sender i de såkalte slukkeområdene, der Stortinget vedtok forbud mot kommersiell lokalradio på FM slik at de store aktørene NRK, Bauer og P4-gruppen skulle få tjene mer penger i fred.

Radio Latin-Amerika  er en annen nisjeradio i Oslo som reagerer sterkt på forslagene:

– Et reklameforbud vil være svært inngripende overfor oss som en minoritetsradio. Det skriver Radio Latin-Amerika i sitt høringssvar.

radiOrakel mener også at konsesjonen for lokalradio på FM bør forlenges til 2032, på nivå med konsesjoner for lokal DAB.

Les hele høringssvaret

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar