93,7 prosent av offentlige tilskudd tildelt lokale medier fra 2015 til 2019, har gått til norske lokalaviser. Lokalradio har i samme periode mottatt 4,9 prosent. Det viser en omfattende kartlegging av statlige mediestøtteordninger. Resultatene synliggjør en betydelig skjevfordeling av midlene i favør av tekstbaserte medier.
Staten utøver en politikk som skal legge til rette for at et stort mangfold av medier kan sikre ytrings- og informasjonsfriheten i landet vårt. Nyhets- og aktualitetsmedier blir sett på som en nødvendig forutsetning for et velfungerende demokrati. Økonomisk støtte til mediene er forankret i Grunnloven og statens finansielle bidrag skal blant annet motvirke at annonsemarkedet alene skal bestemme hvilke medier som overlever.
Lokale medier er viktige i et slikt perspektiv og regnes som bærebjelken det norske mediemangfoldet. Det er bakgrunnen for at staten gjennom mange år har bidratt økonomisk for å sikre mangfold og differensiert media i de lokale markedene. Spesielt har lokalavisene nytt godt av offentlige stimuleringstiltak for å sikre målsettingene om sterke lokaldemokratier og bredde i ytringene.
– Resultatene fra denne undersøkelsen, viser med all tydelighet misforhold mellom støtte til avis og øvrige medietyper. Slik den offentlige mediestøtten er utformet, virker den konkurransevridende i de lokale markedene. Sammenlignet med avisene starter lokalradioer i dag med 100 meter tillegg. Det sier styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Aslak Sommerfelt Skretting om funnene som kartleggingen har avdekket.
Han mener at tiltakene som er iverksatt for å bedre betingelsene for medier er positive og svært viktige for å sikre et bredt og mangfoldig medietilbud. Men presiserer likevel at rammevilkårene mellom ulike medietyper må jevnes ut, for å sikre mer likeverdige konkurranseforhold. Det er derfor helt nødvendig at mediestøtteordningene hensyntar dette.
– Lokale medier, uavhengig av distribusjonsplattform opplever samme type utfordringer, når det kommer til økonomi, digitalisering og distribusjon. Etter NLRs mening må en fremtidig mediestøtte ta høyde for dette og innrettes plattformnøytral i ordets bredeste betydning, all den tid det er innholdet som har betydning for et velfungerende demokrati og ikke hvilke plattformer dette distribueres på, sier Skretting.
Norsk Lokalradioforbund har gjennomgått tildelinger til lokale medier fra 2015 til 2019. Den direkte mediestøtten bevilges over statsbudsjettet og deles ut av Medietilsynet, som har egne nettsider med detaljert informasjon om støtte til enkeltaktører. Det er Medietilsynets oversikter over støttetildelinger som er datagrunnlaget for undersøkelsen. I tillegg finnes indirekte statlige virkemidler, der enkelte medietyper blir gitt økonomiske fordeler gjennom reduserte avgifter. Tallmaterialet for sistnevnte er hentet i statsbudsjettene for Finansdepartementet og Samferdselsdepartementet.
To av i alt fem tilskuddsordninger for direkte mediestøtte er åpne for lokalradio og lokal-TV. Øvrige, inkludert indirekte mediestøtte er forbeholdt lokalaviser.