Illustrasjon. Foto: Pixabay
Mediepolitikk

Slo DAB-alarm i ferien

Den norske turistforening er bekymret for sikkerheten når rikskanalene skal slukke sine FM-sendere neste år og mener dekningen av DAB er altfor dårlig. 

Tor-Herman Næss, som har vært leder av turistforeningen gjennom flere år, har i sommer selv testet DAB både til fjells og til vanns.

– I år har vi seilt nedover kysten på Sørlandet, men det har ikke vært mulig å få inn noe DAB-signal. Fm har vi selvsagt fått inn, forteller Næss og fortsetter:

– Etter endt seiltur dro vi på hytta i Hallingdal, og her får vi ikke inn DAB-radio her heller, sier han til Dagbladet.

– For oss er det viktig at folk får høre værmeldingen, sier Jan Erik Reiten, leder for avdelingen hytter og ruter i DNT.

– Vi ser at det med DAB blir dårligere dekning der det er lite folk og at DAB i hovedsak er innrettet der folk bor, sier Reiten til Dagbladet.

– Det store bildet er at folk orienterer seg på telefon, men der dette ikke er mulig er det viktig med tilgang på værmelding via radio, sier han.

Turistforeningen er ikke alene om å være bekymret for sikkerheten når FM-slukkingen skal starte neste år. Også Norges Fiskarlag har påpekt at det er dårlig DAB-dekning mange steder langs kysten.

I den forbindelse innrømmet NRK at de ikke faktisk hadde testet dekningen og lovte å gjøre undersøkelser.

Etter planen skal NRK, P4 og Radio Norge slå av sine FM-sendere og kun sende digitalt i løpet av 2017.

De aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM i hvert fall fram til 2022.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Man kan også høre været på maritim VHF og MF, og man kan når som helst få opplest været 24/7 på forespørsel via radioen, uavhenging av “FM radio” og DAB.

  • Det er i hvert fall ikke tvil om at norske radiokanaler har dårlig dekning i området hvor dette bildet er tatt, og det gjelder nok FM også. Cape Palliser på New Zealand…

    Men for å være litt mere seriøs, om han ikke har hatt dekning til havs ved Sørlandet har han enten ikke husket å gjøre et kanalsøk, eller det er noe galt med radioen/antennen han bruker. Det er dekning mange mil utover. Dessuten kan han faktisk høre værmeldingen akkurat når han vil på NRK Vær.