Stadig flere politikere og partier mener at lokalradio blir forskjellsbehandlet når avisene får pressestøtte og ikke lokalradio. Siste parti ut er Arbeiderpartiets fylkeslag i Sør-Trøndelag, som også har sterke meninger om DAB.
Fylkestingsrepresentant Gunn Elin Flakne (bilde) er en av de som har engasjert seg i saken: – Det er nå slik at Nea Radio er den lokalradioen som blir hørt mest på av lokalradioene, vi er utrolig stolt av lokalradioen vår, derfor slåss vi også for den og skal fortsette å gjøre det opp mot Stortinget. Det er også viktig for alle som har hytter i regionen og i en beredskapssituasjon for fylket sier Flakne.
Under årsmøtet i Sør-Trøndelag Arbeiderparti på Røros vedtok man ordrett uttalelsen fra lokalpartiene i Selbu og Holtålen, som kort fortalt betyr:
– Allmenn-kringkastere basert på lokal nyhets- og kulturformidling, må ha samme mediestøtte som lokalavisene.
– kravet fra bransjen om likebehandling mellom lokalradioer og lokalaviser. Dette gjelder både tilskudd til digitalisering, momsfritak og produksjonsstøtte.
– Dersom lokalradioer skal distribuere på DAB i hele landet, må det offentlige ta ansvar for utbygginga av lokale nett slik at godt etablerte distriktsradioer blir ivaretatt.
I tillegg til at lokalradio bør få pressestøtte, nå kalt mediestøtte, på samme vilkår som andre medier, er lokalpolitikerne også opptatt at lokalradioenes digitale fremtid. De er bekymret for at mange lokale stasjoner ikke skal ha råd til å være med på den digitale utviklingen som har tvunget seg fram. De mener at Staten bør ta hovedansvaret og at mer penger må legges på bordet for digitalisering av lokalradio.
Det var Arbeiderpartiet i Selbu som først tok opp tråden og vedtok pressestøtte for lokalradioer og mer penger til lokal DAB, fulgt av søsterpartiet i nabokommunen i Holtålen. Etter det har flere andre engasjert seg med relaterte vedtak, blant annet Østfold Høyre som har vedtatt en resolusjon mot slukking av FM-båndet. Også Rødt i Nordland har tatt saken opp på høyeste nivå. Norsk Lokalradioforbund er som kjent tilhenger av at FM-nettet skal bestå, slik at lytterne kan få velge.
HER ER HELE TEKSTEN:
Pressestøtte er i dag kun forbeholdt aviser. Norsk Lokalradioforbund har i lang tid etterlyst en tilsvarende ordning for sine medlemmer. Mens en lokalavis med en ukentlig utgave kan få nærmere 500.000 kroner årlig i statsstøtte for å drive journalistikk, må en lokalradio med daglig nyhets- og kulturformidling, f. eks betale avgifter til organisasjoner som Tono og Gramo på flere hundre tusen kroner årlig. Dette er en av grunnene til at lokalradiobransjen bør behandles på lik linje med lokalaviser med hensyn til pressestøtte.
Et flertall av norske lokalradioer har fått forlenget sin konsesjon på FM fram til 2022 for at de skal få mer tid til å komme seg over på den nye plattformen DAB+. Stortinget har tidligere vedtatt å ta halvparten av de midlene som lokalradioene får til programproduksjon og kompetanseheving, og øremerke dette til digitalisering. Dette beløper seg til om lag 6,5 millioner kroner årlig. I sitt alternative statsbudsjett foreslo Arbeiderpartiet å øke støtten til lokalradioer med tre millioner kroner. Pengene var tiltenkt digitalisering av lokalradioer.
Ambisjonen med DAB er å gi folk et bedre og mer mangfoldig radiotilbud. Det er dessverre lite som tyder på at disse beløpene er tilstrekkelig til at også små, ikke-kommersielle lokalradioer i distriktene har muligheter til å bli med over på den nye plattformen. Dertil trenger de vesentlig større finansiell bistand. I krevende topografiske områder i distrikts-Norge, er DAB så langt bekreftet å dekke vesentlig dårligere enn FM. Utbygging og drift av DAB er også betydelig dyrere enn FM. Resultatet kan bli at overgang til DAB går i favør av kommersielle aktører i sentrale strøk av landet. Dette kan i verste fall gi et mindre radiomangfold og færre talerstoler for det frie ord.