Regjeringen skrinlegger forslaget om reutlysning av alle FM-konsesjoner i 2025 og foreslår i statsbudsjettet som ble fremlagt fredag at lokalradioene får beholde sine FM-nett frem til 2031. Regjeringen foreslår også en ørliten oppjustering av tilskuddsstørrelsen i støtteordningen for lokale lyd- og bildemedier neste år. Ut over dette inneholder budsjettforslaget ingen større endringer for lokalradiobransjen.
Tidligere er FM-konsesjonene forlenget ved direktetildeling til eksisterende konsesjonærer ved to anledninger, for perioden 2017–2021 og for perioden 2022–2026. Etter at regjeringen i fjorårets statsbudsjett foreslo at alle lokalradiokonsesjoner på FM skulle reutlyses for perioden fra 2027 til 2031, har Norsk Lokalradioforbund engasjert seg sterkt i saken. FM er fremdeles en svært viktig plattform for lokalradioen, både økonomisk og lyttermessig. Forbundet har vært svært tydlige på at en forlengelse av eksisterende FM-tillatelser er eneste vei å gå for å sikre lokalradioene muligheter til en forutsigbar driftsøkonomi. Forbundets involvering, har medført at regjeringen har snudd i saken.
– Ved Stortingets behandling av mediepolitisk styringssignal for 2023–2026 uttrykte et flertall i komiteen en forventning om at regjeringen foretar en direkte forlengelse av dagens konsesjoner for lokalradioaktører som sender på FM-nettet, fram til 2031. Regjeringen tar sikte på at direktetildeling av FM-konsesjoner til eksisterende lokalradiokonsesjonærer for perioden 2027–2031 vil bli gjennomført i god tid før dagens konsesjoner utløper 31. desember 2026, heter det i budsjettforslaget fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
Styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Aslak Sommerfelt Skretting mener dette er et viktig gjennomslag for bransjen og som viser effekten av lokalradioforbundets langsiktige politiske arbeid.
– Lokalradioforbundet er svært glade for å ha blitt hørt så tydelig i spørsmålet om konsesjoner. Da planene om en reutlysning på FM ble kjent i fjor mobiliserte vi til dialog med alle partiene på Stortinget, og politikerne i Familie- og Kulturkomiteen var helt klare i sin budsjettbehandling, de bad regjeringen skrinlegge planene om reutlysning, og jobbe for en ny forlengelse. Nå fikk vi bekreftelsen, regjeringen lover direktetildeling av alle FM-konsesjoner, sier Skretting.
Forslaget til budsjett inneholder for øvrig ingen større endringer for lokalradio. Den mest åpenbare posten å legge merke til er at tilskuddstørrelsen for støtteordningen til lokale lyd- og bildemedier er inflasjonsjustert fra 22,2 millioner kroner til 23 millioner. Det er også satt av 22,8 millioner kroner til tilskudd til innovasjon og utvikling.
– Det er bekymringsverdig at departementet ikke kommenterer den utviklingen vi så i bransjeøkonomien i fjor. Bransjen tynges av kraftig kostnadsvekst til digitalisering, samtidig som vi ser stagnerende inntekter i tøffe lokale annonsemarkeder. Tilskuddsordningen for digitalisering av radio holder ikke lenger tritt med tempoet i utbyggingen av DAB, som er kommet langt, og bransjen overlates til seg selv for å bære de økte kostnadene. Vi ser at det går ut over redaksjonelle satsninger, flere radioer har nedbemannet det siste halve året og det er utfordrende å få balanse i driften, avslutter Skretting.