Bornholm, Danmark Foto: pixabay
Mediepolitikk

Stor motstand mot FM-slukking i Danmark

Den danske regjeringen har lagt fram forslag om at FM-nettet der skal slukkes i 2021. Det er betydelig motstand mot dette, både fra politikere og lokalradio.

Det var i forbindelse med et utspill om et medieforlik at den danske regjeringen slang fram at FM-nettet i Danmark skulle stenges i 2021.

Det har tidligere vært bestemt at man skulle vente med en avgjørelse til minst halvparten av lyttingen var digital. Det er viktig å legge merke til at dette er et forslag og det er ikke vedtatt.

For å få til et vedtak er regjeringen i Danmark avhengig av støtte fra andre partier i Folketinget og både Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet antyder at de synes dette er en til dels svært dårlig idè:

– Vi har fortsatt veldig mye lytting på FM, ikke minst i bilradioer, som er en utfordring som ikke er løst ennå, sier mediepolitisk talsmann i DF, Morten Marinus til DR.

Venstres medieordfører Britt Bager kaster seg heller ikke over forslaget med godvilje:

– Vi er ikke interessert i å slukke FM-nettet, hvis danskene ikke følger med over på de digitale plattformene, sier Bager.

Ifølge Kulturstyrelsen er den digitale lyttingen i Danmark nå bare på 26 %.

Interesseforeningen Danske Medier mener forslaget strider mot de vilkår som lå til grunn da de lokale konsesjonene ble lyst ut i 2017:

– Lokalradioer har søkt og fått nye konsesjoner under den klare forutsetning at FM-nettet vil bli drevet videre inntil flertallet av lytterne er digitale og radiostasjonene har investert ut fra denne forutsetningen, sier direktør i Danske Medier, Marianne Bugge Zederkof.

Hun sier i en pressemelding at Danske Medier vil gå i dialog med mediepolitikerne for å få forslaget fjernet.

Norge er fortsatt det eneste landet der FM-nettet er blitt “slukket”, ved at de nasjonale kanalene slo av sine FM-nett i 2017. Fortsatt finner man 189 lokalradioer på FM i Norge, spredt over hele landet.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar