Rolf Øvretveit i studio på Radio Sotra. Foto: Kyrre Dahl
Mediepolitikk

Positive signaler om FM-forlengelse

Det går den veien lokalradioene ønsker, ser det ut til. Det er i hvert fall trenden i flere medieoppslag om forlengelse av FM. 

Både Aps Trond Giske, Frps Morten Wold og dab-kritiker Thor Viksveen ønsker forlenget levetid for FM-nettet etter at Kulturdepartementet ba om en ny utredning. Det melder NTB.

Av disse var det Giske som var en smule avventende til forslaget fra Senterpartiets stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen om at lokalradio skal få fortsette på FM til 2031. Det er dette Kulturdepartementet har bedt Medietilsynet om å utrede. Men, Arbeiderpartiets talsmann i saken har altså bestemt seg for å være positiv.

Giske sier at også han stiller seg positiv til regjeringens ønske om utredning, selv om det var under den rødgrønne regjeringen i 2011 at beslutningen om å slukke FM-nettet ble gjort.

– I ettertid kan man se at beslutningen om ble gjort på feil grunnlag, sier han til NTB. 

Han understreker at han som kulturminister fram til 2009, var skeptisk til dab-omleggingen.

Dette er en oppfølging av en sak i Klassekampen, som er blitt referert i flere medier de siste dagene, der de blant annet har intervjuet Rolf Øvretveit i Radio Sotra, om hva han mener om FM-forlengelse:

– Jeg håper virkelig dette blir resultatet. Det ville vært helt fantastisk for oss, sier Rolf Øvretveit, daglig leder i Radio Sotra, som i dag dekker kommunene Øygarden, Sund og Fjell vest for Bergen.

For Radio Sotra og resten av Lokalradio-Norge er en utredning et viktig skritt på veien mot framtidig overlevelse. Også lokalradioene ser at de må digitalisere, men de trenger mer tid, skriver Klassekampen:

– Årene går fryktelig fort, og dersom deadlinen 2021 blir stående, er jeg redd vi ikke får dette til. Noen år til ville vært helt fantastisk, sier Øvretveit.

Styreleder i Norsk Lokalradioforbund Atle Sommerfelt Skretting mener nedleggelsen av Radio Trondheim illustrerer hvor krevende det er for lokalradioer å etablere seg på DAB:

– Det er vanskeligere å sikre seg tilstrekkelig markedsandel i lokale markeder på dab enn det vi kjenner fra FM, sier Skretting som også blir intervjuet av Klassekampen.

– FM-sendingene lar lokalradioene opprettholde lokale markedsandeler som er gode nok til at de blir interessante for annonsører. Med større kanalflora ser vi at lyttingen på dab er langt mer fragmentert. Bransjen trenger FM-båndet hvis man skal ha håp om å klare å finansiere dab for lokalradio, sier Skretting.

Han har stor tro på at det nå er flertall for forlengelse av lokalradiokonsesjonene på FM:

Avvikles FM-sendingene i 2021, vil det rive beina under hele bransjen, avslutter Skretting.

 

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar