Grafikk: Norsk Lokalradioforbund
Mediepolitikk

Stort frafall av lokalradio i storbyene

Det er nesten ikke lokalradio igjen i flere av landets storbyer. Det viser en undersøkelse Norsk Lokalradioforbund har gjennomført. Årsaken er at Stortinget har tvunget de større aktørene av FM-båndet. Dette er stikk i strid med det myndighetene har fortalt ESA. 

I forbindelse med at rikskanalene ville slukke sine FM-sendinger i 2017, vedtok Stortinget at også de store kommersielle lokalradioene i storbyene måtte gå av lufta på FM, i mange tilfeller mot sin vilje.

Nå viser det seg at dette også har fått konsekvenser for de radioene som faktisk fikk lov til å bli igjen på FM, med svært strenge betingelser.

En gjennomgang Norsk Lokalradioforbund har gjennomført viser at det har vært en kraftig reduksjon av også disse lokalradioene i løpet av det siste året. Dette står i sterk kontrast til det Kulturdepartementet har fortalt Eftas overvåkingsorgan, ESA.

Verst er situasjonen i Trondheim, der det nå er ingen – 0 – lokalradioer igjen på FM-båndet. Lokalradio i selve Trondheim finner man nå kun på DAB+, som Radio Trondheim og Nea Radio.

I 2015 var det åtte lokalradioer på FM i Trønderhovedstaden, deriblant 3 nisjeradioer, som alle i prinsippet kunne fortsatt på FM. Radio Metro valgte å levere inn sin konsesjon i Trondheim som følge av Stortingsvedtaket. Nå er det altså ingen igjen.

I sitt brev til ESA har Kulturdepartementet skrevet at folk i storbyene fortsatt har tilgang på lokalradio på FM og bruker det som argument for riktigheten av å tvangssslukke de store lokalradioene:

– Many non-commercial local radio stations have prolonged licences to broadcast on FM, even in the areas in question, in and around the big cities, står det i brevet som er signert Øyvind Christensen og Lars Brustad.

– It is therefore not accurate to say that people living in the cities will no longer have access to local radio on FM, står det i brevet som ble sendt i fjor høst.

Situasjonen er ikke stort bedre i Bergen og Stavanger, men Oslo kan fortsatt skilte med et bredere utvalg på FM.

I Bergen var det i 2015 hele 15 nisjeradioer, nå er det bare 2 igjen på FM. Det var også 5 allmennradioer og 24/7-radioer.

I Stavanger er det også bare 2 nisjeradioer igjen på FM, det var 4 i 2015, i tillegg til 4 kommersielle lokalradioer.

I Oslo er det ifølge opplysninger fra Medietilsynet 14 nisjeradioer igjen på FM, mot 19 i 2015. I tillegg til dette var det 9 allmenn-konsesjoner og 24/7-konsesjoner, som alle måtte slå av sine FM-sendere i fjor. Radio Metro ble berømt da de nektet å etterfølge pålegget og ble tvunget med heftige dagsbøter av både Nkom og Medietilsynet.

Så man kan kanskje si at det fortsatt er et OK tilbud på FM i Oslo, men i Bergen og Stavanger er det blitt glissent og i Trondheim er det ingenting.

Dette gjelder altså storbyene. Utenfor disse har alle lokalradioer fått konsesjon til å fortsette å sende på FM til 2022. Dette har for mange ført til en kraftig økning i lyttertallene. Det er heller ikke vedtatt at FM skal legges ned i 2022.

 

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Hvis regjeringen igjen har løyet denne gang for ESA så var det vel Høyre som hadde kulturministerposten ved forrige stortingsperiode.
    Noen må informere Høyres politikere om at det er stygt å lyve.
    Enten det er til egne velgere eller mennesker utenlands.