Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Stortinget
Mediepolitikk

Stortingspolitiker vil stanse FM-slukkingen

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes fra SV varsler forslag i Stortinget om å stanse den planlagte FM-slukkingen. Han mener det er hasardiøst å slukke FM i 2017. 

Skepsisen til den planlagte FM-slukkingen i Norge brer seg i de politiske miljøer og har forlengst inntatt korridorene på Stortinget. Tidligere har flere stortingsrepresentanter sendt kritiske brev med spørsmål til kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Nå mener Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms at det er på tide å gå mer dramatisk til verks. Han er rett og slett bekymret for at store deler av landet vil stå uten radiodekning med bare DAB:

–  Dekningen er for dårlig, ikke minst bruken. Det ser vi blant annet i bilene hvor 2/3 ikke har DAB. Det er en stor utgift å velte over på dem. Dessuten tror jeg vi står i fare for å få en dårligere dekning ettersom definisjonene tar utgangspunkt i 90% befolkningsdekning, ikke landsdekning, sier Fylkesnes til lokalradio.no.

Han vil nå ta saken opp med SV`s stortingsgruppe og vil selv gå inn for å legge fram et forslag for Stortinget om å sette prosessen med FM-slukking på vent. Første mulighet for at dette kan komme opp i Stortinget er 1. oktober.

Fylkesnes forteller til lokalradio.no at det nå virker som alle partier på Stortinget er bekymret for hva som skjer med norsk radio. Bekymringen gjelder både dekningen og betydningen en FM-slukking kan få for beredskap og sikkerhet.

– Jeg tror vi må senke skuldrene litt her. Det er vanskelig å forutse hva som er fremtidens teknologier. Av og til kommer nasjonen Norge til å ta valg som i etterkant har vist seg å være dårlige. Det er ingen skandale i det, ei heller om vi må sette slukkingen av FM-nettet på pause på grunn av nye forhold i saken. Det er når det går prestisje i saken at vi får problemer. Det tror jeg er sakens største fiende, sier han til lokalradio.no

Han er ikke den eneste av politikerne fra Nord-Norge som uttrykker sin bekymring. Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet sier til Nordlys at han er bekymret for dekningen, særlig med bakgrunn i det folk langs kysten forteller.

Etter planen skal riks-kanalene slå av sine FM-sendere over hele landet i løpet av neste år. De fleste lokalradioene fortsetter å sende på FM minst fram til 2022. Han sier til avisen av kulturministeren burde installere en stor pauseknapp på sitt kontor:

– Nå er det regjeringens oppgave å gi folk trygghet for at dette vil fungere. Hvis ikke må slukkingen av FM-nettet utsettes, sier Henriksen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar