Norsk lokalradioforbund er kritiske til flere punkter i regjeringens forslag til Statsbudsjett. NLR mener det kan få dramatiske konsekvenser for lokalradioene.
NLR har vært på høring på Stortinget om forslaget til Statsbudsjett for 2023. De har også sendt et brev til Familie og Kulturkomiteen på Stortinget der de peker på tre konkrete forhold som kan få dramatiske konsekvenser for norske lokalradioer.
Det første punktet Norsk Lokalradioforbund peker på er at Medietilsynet tidligere i år foreslo en endring i mediestøtten hvor også lokalradioene ville få mulighet til en form for mediestøtte. Dette er helt fraværende i Statsbudsjettet:
– Vi trenger et mangfold av frie, uavhengige medier. 500.000 nordmenn lytter til lokalradio hver dag. 385.000 av disse leser ikke lokale aviser, og de sikres dermed tilgang til redaktørstyrt og kvalitetssikret journalistikk, skriver NLR og fortsetter:
– Produksjon av lokal journalistikk er ressurskrevende – lokalradiobransjen er hardt preget av en skjerpet konkurransesituasjon og anstrengt økonomi, med påfølgende aktørfrafall og bemanningsreduksjoner.
Videre er NLR sterkt kritiske til at det foreslås å lyse ut lokalradiokonsesjonene på FM på nytt i 2025, for perioden fra 2027 til 2031.
– Forlengelse av dagens konsesjoner for å trygge digitaliseringen ble diskutert omfattende i 2019, og vi kan ikke se at argumentene for en forlengelse har endret seg. Ny utlysning kommer raskt, midt i en svært ressurskrevende utbygging av DAB for lokalradio, og vil legge beslag på knappe ressurser både hos bransjeaktørene og forvaltningen, skriver lokalradioforbundet i brevet til kulturkomiteen.
Dessuten skaper høye strømpriser nå sjokkbølger blant lokalradioer som er på lokal DAB, men det er ikke satt av noe mer penger i tilskuddsordningen for lokale lyd og bildemedier.
– Medietilsynet foreslo å sette av ytterligere 5 millioner kroner årlig til digitalisering, for å holde tritt med behovet. En slik økning vil også bidra til å demme opp for en svært kraftig økning i priser på telelosji neste år, som følge av høye strømpriser, heter det i brevet.
Samtidig er det også mulig for flere nye grupper å søke om støtte fra den samme potten som lokalradio og lokal-TV har vært alene om tidligere.
– I regjeringens budsjettforslag foreslås det å åpne dagens tilskuddsordning for nye søkergrupper (aktører som driver med lyd og podcast, en stor og uhomogen gruppe), noe vi frykter vil få dramatiske følger for lokalradio. Konsekvensene av slike endringer må utredes grundig, og eventuelle utvidelser av ordningen må følges av mer midler, skriver Norsk Lokalradioforbund i sitt høringsinnspill for Statsbudsjettet.