Trond Giske (Foto: Arbeiderpartiet)
Mediepolitikk

Trond Giske vil ha evaluering av FM-slukkingen

Tidligere kulturminister og nåværende stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Trond Giske, er skeptisk til hvordan FM-slukkingen har foregått.

– Nå trenger Stortinget en grundig evaluering av hele prosessen, sier Trond Giske, som også er mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Giske var selv kulturminister mens DAB-debatten gikk for fullt, men selve FM-slukkingen ble vedtatt etter hans tid.

Det var velkjent at Giske som kulturminister var en smule skeptisk til planene om å digitalisere radioen, noe han bekrefter i et intervju i Aftenposten:

– Jeg hadde sagt nei til DAB, dersom jeg skulle tatt endelig stilling til saken da jeg var kulturminister.

Han antyder at poltikerne på Stortinget har blitt villedet når det gjelder utfordringene med FM-slukkingen:

– I min tid i departementet var jeg usikker på behovet for DAB, og det var uklart hvilket potensial radiostrømming gjennom internett hadde. I dag finnes det ikke tvil om at DAB-utfordringene er større enn Stortinget ble forespeilet.

Utspillet fra Giske kommer fram i en artikkel Aftenposten som egentlig handler om den nye boka til Thor Viksveen: DAB, utdatert før det er oppdatert. Der kommer han med en rekke påstander om hvordan FM-slukkingen har foregått.

Blant annet mener Viksveen at de store aktørene har fått styre prosessen og skviset ut lokalradio i storbyene

Nåværende kulturminster, Trine Skei Grande, avviser kritikken:

– Et bredt flertall i Stortinget sto bak. Til grunn ligger omfattende og grundige beslutningsgrunnlag. Blant annet har det vært flere høringer, der alle aktører i radiobransjen var invitert, kommenterer Grande.

Hun forteller til avisa at hun selv ikke var noen stor DAB-tilhenger:

– Jeg har selv vært i tvil om digitalovergangen, men landet på å støtte FM-slukking. Digitaliseringen har ikke gått knirkefritt, og vi har sett en klar nedgang i radiolyttingen. Samtidig har et stort antall lyttere tatt i bruk nye, digitale radiokanaler, sier Grande til Aftenposten.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Jeg mener å huske at det nettopp var Trond Giske som ga beskjed til oss som drev lokalradio at FM skulle slukkes allerede 1. januar 2009.

  • Trine Skei Grande bør ingen ta serlig seriøst… Unnskyld, men det er min mening så lenge hun har vært politikker!