Barnas Radiodag, Radio Latin-Amerika
Mediepolitikk

Usikkerhet om frekvenser etter 2017

Det er nå offisiellt at de fleste lokalradioer får fortsette på FM helt fram til 2022, med unntak av noen av de store kommersielle lokalradioene i storbyene. Det har skapt uventet forvirring for de som får bli igjen. 

Når Stortinget vedtok at rikskanalene skal slukke sine FM-sendere i 2017 vedtok de også en rekke kommersielle lokalradioer må slutte å sende på FM av frykt for at de skal ta noen få lyttere fra mastodontene NRK og P4. Nå viser det seg at denne avgjørelsen også kan få konsenkvenser for de andre radioene.

I f.eks Oslo blir det nå en rekke lokalradioer som får fortsette mens andre må avslutte sine sendinger på samme dag som NRK og P4 skal stenge sine FM-sendere. Utfordringen er at dette i noen tilfeller er stasjoner på samme frekvens! Det er nemlig ikke avgjort hvilke frekvenser som opprettholdes og hva som skal skje med sendetiden for de som blir igjen.

Det er Radio Latin-Amerika som har gjort lokalradio.no oppmerksom på problematikken, som trolig har kommet litt bardus på hos myndighetene. De har henvendt seg til både Medietilsynet og Nkom og det beste svaret de har fått er at man holder på med en gjennomgang og at resultatet av dette skal foreligge etter sommerferien.

 – Det er en del usikkerhet blant noen nisjeradioer, nå – 6 måneder før konsesjonene som er bestemt blir forlenget, går ut. Vi aner ingenting om  FM 105,8 som brukes idag av oss og andre minoritetsradioer med nisjekonsesjon skal fortsatt brukes etter 2017. Dette er tilfellet for flere kanaler på landsbasis, sier redaktør Hans Dahle i Radio Latin-Amerika.
De måtte i all hast overta anleggskonsesjonen på FM 105,8 da Bauer Media la ned Radio Rock og leverte inn sin anleggskonsesjon i vinter. Det førte til at lokalradioen var av lufta i flere dager. Dahle vil gjerne unngå en lignende situasjon neste år.
 – Minoritetsradioene sluttet å sende på DAB i Oslo/Akershus i desember 2015, pga. at det kostet oss for mye penger samt minimal lytting. I tillegg bevilget ikke myndighetene noe penger til minoritetsradioer som sender på DAB i Oslo. Minoritetsradioene i Norge, inkludert samiske GLR har derfor bestemt å sende på FM og vi blir der til vi eventuelt blir kastet ut, påpeker Dahle.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Hvorfor i det hele-tatt legge ned FM båndet, leste for et par måneder siden at Sverige vil beholde det. Det samme gjelder flere land i Europa sto det i samme artikkel, skal vi være først ute og best i klassen igjen?