Mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Arild Grande (Foto: Arbeiderpartet)
Mediepolitikk

VALG 2017: Ap vil bidra til digitalisering av lokalradioene

Arbeiderpartiet beklager at lokalradioene ikke er viet plass i mediemangfoldets utredning, men vil sørge for at lokalradio får midler til å klare overgangen til digitalradio. Partiet vil også vurdere innspillene som er kommet i forhold til om lokalradio bør inkluderes i nåværende ordning med mediestøtte.

For å kartlegge hvordan partiene vil styrke og revitalisere lokalradiobransjen har Norsk Lokalradioforbund invitert de åtte stortingspartiene til å besvare en flere relevante spørsmål som vedrører lokalradio. Som Høyre, vil heller ikke Arbeiderpartiet gi direkte svar på forbundets seks spørsmål. Deres mediepolitiske talsmann, Arild Grande svarer slik på vegne av partiet:

– Nyhets- og aktualitetsmediene er sentrale for folkeopplysning, demokrati og opplevelse av fellesskap. Digitalisering har ført til at medievaner og forretningsmodeller er radikalt forandret. Mange av de mest sentrale mediene i Norge har store utfordringer med å finansiere god journalistikk og med å møte konkurransen fra internasjonale medieaktører. Vi er spesielt bekymret for kvalitetsjournalistikkens kår og vil ta et større politisk ansvar for å sikre ytringsfrihet og medienes mulighet til å fylle sin samfunnsrolle i alle deler av landet.

– Vi mener lokalradioene er viktig for mediemangfoldet. Derfor beklager vi at lokalradioene ikke er viet plass i mediemangfoldets utredning. Vi vil sørge for at lokalradioene får midler til å lykkes med overgangen fra FM til DAB. Fordi vi er bekymret for at ikke alle lokalradioer har mulighet til å bli med til overgangen til DAB uten tilskudd. Derfor vil vi bidra til digitalisering av lokalradioene. Vi har mottatt innspill til hvordan lokalradioene eventuelt kan få tilgang på mediestøtte. Det vil vi vurdere i forbindelse med gjennomgangen av mediemangfoldets utredning.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

8 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Arild Grande har ikke forstått en dritt. Få vil ha DAB+, og det gjelder også lokalradioeierne. Praktisk talt alle ville beholde FM radioen. Lokalradioene har allerede utstyret og et meget godt sendenett. Hvorfor i all verden skulle de skifte over til DAB+ som i utgangspunktet er et avlegs digitalt system som er på vei ut? Det er ikke rart at NRK har fått gjennomført sitt over 20 år lange mislykkede prosjekt med flertall på Stortinget når kompetansen blant politikerne er fullstendig fraværende enten de er lokale eller sentrale.

 • Arild Grande,fullstendig uten bakkekontakt og helt i utakt med det norske folk lar seg villig villede av DAB lobbyen. Det faktum at DAB er fullstendig ubrukelig i 2017 med tanke på lydkvalitet ,kanalutvalg og dekning preller av som vann på gåsa. Et arbeiderparti i kraftig motvind er resultatet.

 • 60 % av befolkningen svarte i en stor undersøkelse at de var motstandere av Dab. Veldig mange hopper bukk over hele Dab systemet. Nå vil AP på tampen av valgkampen ta ifra folk lokalradioen også?
  Merkelig taktikk noen dager før valget…

 • Er nå ikke sikker på at lokal radioene ønsker å gå over på DAB. Hvorfor ikke la de få de samme midlene for å fortsette på FM? Er en skandale at lille Norge som første land i verden slukker FM.

 • Man kan lägga till: Hur ska Arbeiderpartiet ersätta alla LYSSNARE som skippar DAB och riksradio men fortsätter med lokalradio på FM. De kan förstås inte få statligt stöd. Lokalradion behöver visst ett statligt stöd, men inte för DAB.

 • Arild Grande förstår inte alls. Det handlar ju inte om pengar i första hand utan om att lokalradio i DAB kommer aldrig att överleva eftersom stationerna blir upplåsta tillsammans med kommersiella storbolagen i gemensamma system och muxar. Dessutom finns det en stark lokalradiokultur på FM som inte är så enkel att ersätta, om det ens går. Community radio – den icke-kommersiella lokalradion – i Europa har genom sina två paneuropeiska organisationer AMARC och CMFE fastställt att man måste behålla FM. Ska man digitalisera rekommenderar man inte DAB utan DRM+ (som innebär digitalisering på FM-bandet). – Det är tragiskt att Arbeiderpartiet har en så dålig omvärldsanalys och inte förstår att FM blir kvar i så gott som alla världens 220 länder.

 • Vi vil IKKE ha lokalradio på DAB. Så enkelt er det. Og aldri kommer det noe DAB-mottaker hverken i hus, hytte eller bil. Dette “valgflesket” fra AP har sterk negativ verdi. Fullstendig mot sin hensikt!

 • La oss håpe at lokalradioen får lov å sende på FM i mange år enda.
  Det var Arbeiderpartiet som startet prosessen med DAB.
  Overgangen til DAB koster staten og den enkelte store summer. Nå viser det seg at teknologien ikke er så bra som det påstås. DAB sender på høyere frekvens enn FM, og rekkevidden blir derfor også dårligere. I tillegg må bitrate, altså datamengde, settes ned, for å få plass til flere kanaler.
  Dette medfører en flatere lyd enn FM. Dette har NRK innrømmet.
  Framtiden hvis FM forsvinner er Internett-radio. De fleste har det allerede tilgjengelig via sin smarttelefon og en App. Dette kunne ikke myndighetene se da DAB kom på nittitallet. Derfor ruller snøballen videre med tvangsslukking av FM.
  Forbrukerne betaler altså for et system som antagelig er et sidespor.
  Mange har en DAB-adapter i bilen. Den inneholder en FM-sender.
  Samme prinsipp kan brukes i huset. Hvis du skaffer deg en Internettradio og FM-sender, kan alle gamle FM radioer brukes