Mediepolitikk

Varsler sanksjoner mot tre lokalradioer

Mediemyndighetene jobber hardt for å sørge for at  Radio Metro ikke kan høres på FM-båndet i Oslo og varsler nå sanksjoner mot tre lokalradioer utenfor Oslo, som de mener videresender innhold fra Metro.

Medietilsynet varsler sanksjoner mot lokalradioene Hallo Ski (Norsk Lokalkringkasting), Radio Hurum og Asker og Bærum Lokalradio for å ha videresendt innhold fra Radio Metro, samt oversteget inntektsgrensen for lokale FM kanaler i storbyene etter overgangen til digitalradio (DAB), går det fram av pressemelding.

– Medietilsynets foreløpige vurdering er at Asker og Bærum Lokalradio bryter inntektsbegrensningen på 135 000 kroner i året, mens Hallo Ski og Radio Hurum både bryter denne begrensningen og har videresendt innhold fra Radio Metro i strid med vilkårene i konsesjonen, sier Hanne Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Når Stortinget vedtok at riksradioene skulle digitaliseres vedtok de samtidig også et forbud mot kommersiell lokalradio i storbyene på FM, i frykt for at disse ville ta lyttere fra NRK og de andre store kanalene. Derfor har Medietilsynet innledet en jakt på alt de mener kan lukte av kommersiell radio på FM-båndet i nærheten av Oslo. Ingen av de aktuelle aktørene i denne saken har konsesjon i Oslo, men sender fra kommuner i nærheten av hovedstaden.

Lokalradioene som fortsatt kan sende på FM i storbyene har strenge begrensninger. De kan årlig tjene inntil 135 000 kroner, eller maksimalt 40 prosent av virksomhetens samlede inntekter, i reklame- og sponseinntekter. Et annet vilkår er at det ikke er lov med sam- eller videresending av innhold fra andre radiokanaler.

Medietilsynet fører tilsyn med lokalradiostasjonene som sender på FM-nettet i storbyene for å påse at disse nisjekanalene ikke drives kommersielt.

– Dersom det viser seg at de tre lokalradioene har brutt konsesjonsvilkårene, kan de bli ilagt gebyr og/eller miste konsesjonen, sier Hanne Sekkelsten i en pressemelding.

Størrelsen på et eventuelt gebyr blir fastsatt ut fra en skjønnsmessig vurdering, der det blant annet legges vekt på overtredelsens art og grovhet, hva kringkasteren har tjent på regelbruddet og kringkasterens dekningsgrad.

Konsesjonen kan bli inndratt ved gjentatte eller grove overtredelser av lovverket.

De tre lokalradioene får mulighet til å uttale seg før Medietilsynet gjør sin endelige vurdering.

Radio Metro har tidligere uttalt at de ikke gjør noe galt og forholder seg til regelverket.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

3 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Jeg har vært uten radio i Nordland i begge mine boliger siden politikere innførte DAB+.

    Jeg er stengt ute fra det meste av nyhetsformidling hvis jeg ikke bruker pc eller radio.

  • Helt horribelt av statsmakten dette her. Radiostasjonene må vel snart sende FM fra Sverige.
    Ja, jeg får inn noen svenske FM stasjoner i Tønsberg, så de signalene når langt.

  • Medietilsynet kan dra dit pepperen gror. Her i Bærum høres det fortrinnsvis på Radio Metro på FM. Ti ville hester får ikke tvunget denne husstanden over til DAB. Glem nå ikke at Stortinget hodeløst “vedtok” tvangsstengingen av riks-FM UTEN at de forsto konsekvensene. De har blitt ført bak lyset, løyet for da de blindt stolte på “redegjørerlser” fra NRK og Digitalradio Norge (nå kamuflert bak det nye foretaksnavnet Norsk Radio – Fremdeles med Ole Jørgen Torvmark på lønningslisten). Dette er og blir en gedigen politisk skandale, som blant mange Medietilsynet lydig stiller seg bak. Men hva skal vi med et slikt tilsyn som ikke opererer uavhengig, og som vi heller ikke kan stole på? Parkér hele Medietilsynet på et sidespor! Nok er nok!!