Ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad, på Midt-Norsk Lokalradiokonferanse. Foto: Kyrre Dahl
Mediepolitikk

Vedtok pressestøtte for lokalradio

Selbu Arbeiderparti har vedtatt at lokalradio bør ha samme type mediestøtte som lokalavisene. De mener også at det er Staten som må ta ansvaret for å bygge ut de lokale DAB-nettene.

Bakgrunnen for vedtaket er at norske lokalradioer i flere år har bedt om likebehandling av mediene. Mens en lokalavis med en ukentlig utgave kan få nærmere 500.000 kroner årlig i statsstøtte for å drive journalistikk, må en lokalradio med daglig nyhets- og kulturformidling, f. eks betale avgifter til organisasjoner som Tono og Gramo på flere hundre tusen kroner årlig.

Dette mener årsmøtet i Selbu Arbeiderparti er urettferdig og har nå vedtatt at lokalradio bør behandles på lik linje med lokalaviser når det gjelder pressestøtte, går det fram av vedtaket. I Selbu ligger forøvrig hovedkontoret til Nea Radio, som i mange år har vært den, eller en av Norges mest populære lokalradioer.

Lokallaget i Arbeiderpartiet er genuint bekymret for lokalradioenes fremtid, når det gjelder digitaliseringen av radio: “I krevende topografiske områder i distrikts-Norge, er DAB så langt bekreftet å dekke vesentlig dårligere enn FM. Utbygging og drift av DAB er også betydelig dyrere enn FM. Resultatet kan bli at overgang til DAB går i favør av kommersielle aktører i sentrale strøk av landet. Dette kan i verste fall gi et mindre radiomangfold og færre talerstoler for det frie ord.”, heter det i vedtaket.

Selbu Arbeiderparti krever derfor at det er Staten som må ta regningen: “Dersom lokalradioer skal distribuere på DAB i hele landet, må det offentlige ta ansvar for utbygginga av lokale nett slik at hensynet til godt etablerte distriktsradioer blir ivaretatt.”

Lokallaget mener at allerede foreslåtte endringene i mediestøtten, der det heter at mediet må ha betalende lesere, er et forsøk på holde lokalradio utenfor ordningen og må forandres.

Vedtaket er oversendt til behandling i Sør-Trøndelag Arbeiderparti

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar