FM-slukkingen er tema under Kringkastingsrådets møte denne uka. Men, de vil bare høre fra den ene siden i DAB-debatten.
– Norge har brukt FM siden den første senderen startet opp på Voss i 1954. Hvordan blir hverdagen med Dab+ og hvilken beredskap får vi? Det er mange myter og fakta å forholde seg til før overgangen til heldigitalt radionett i Norge, lyder det i innkallingen fra Kringkastingsrådet.
Det er likevel bare NRK som skal informere rådet, ved direktør for samfunnskontakt og beredskap, Øyvind Vasaasen. Ingen som har uttalt seg skeptisk til FM-slukkingen får slippe til.
Styreleder i Norsk lokalradioforbund, Svein Larsen, tar ikke det veldig tungt og anser heller ikke seg selv som motstemmen til Vasaasen. Han synes likevel at Kringkastingsrådet tenker litt gammeldags:
– Nå er ikke DAB noen ny teknologi heller, så de burde kanskje invitere noen til å fortelle om radio over internett, sier Larsen til Journalisten.
Larsen påpeker nok en gang at han ikke er imot DAB, slik det blir fremstilt i mange andre medier:
– Norge kan ikke la være å ta i bruk DAB. Men det er tvangsslukkingen av FM som vi er imot, sier Larsen til bransjenettstedet.
Kringkastingrådets leder Per Edgar Kokkvold sier at dette først og fremst er et orienteringspunkt der rådsmedlemmene skal bli opplyst om digitaliseringen av radioen.
– Jeg trenger hvert fall å bli opplyst. Det har vært en viktig del av debatten gjennom langt tid om hvor klokt eller dumt dette egentlig er. Jeg aner lite om hva som er riktig og hva som er usant. Rådet ønsker og trenger en orientering om situasjonen, sier Kokkvold til Journalisten.
– Hvorfor inviterer dere ikke en motstemme til det som kanskje er NRKs fremste digitalfantast? ( spør Journalisten )
– Det er en konsekvens av at det er for å bli opplyst. Spørsmålet om DAB er avgjort, og vi trenger en orientering. Hvis rådet mener å ha kompetanse eller mandat til å påvirke dette, burde vi gjort det for lenge siden, sier Kokkvold.
Etter planen skal NRK begynne slukkingen av sine FM-sendere i januar 2017. I løpet av året vil alle rikskanalene slukke sine FM-sendere i hele landet, mens de aller fleste lokalradioene vil fortsette å sende på FM minst til 2022. Det er heller ikke vedtatt at FM-nettet skal legges ned da.
I følge almennkringkastings loven paragraf 6 punkt 1 a .Forhåndsgodkjenning av nye tjenester i allmennkringkasningsoppdraget.
Kongen i statsråd avgjør om det skal gis tillatelse til å innlemne nye tjenester i Norsk Rikskringkasting a/s.
Allmennkringkastings oppdrag .Medietilsynet er ansvarlig for gjennomføringen av godkjenningsordningen og avgir rådgivende uttalese til departementet.
Medietilsynet KAN ikke instrueres av Kongen eller departementet ved utarbeidelse av sin uttalelse.
KUN TJENESTER SOM OPPFYLLER DEMOKRATISKE ,SOSIALE OG KULTURELLE BEHOv KAN GODKJENNES
Kongen kan gi nærmere regler om ordningen,herunder hvilke tilfeller kravet om tillatelse gjelder.
Etter min tolkning av denne loven oppfyller ikke innføring av DAB hverken demokratiske ,sosiale eller de kulturelle behov.Hvor er Demokratiet i denne saken ? Godkjenningen fra Medietilsynet,samt den rådgivende uttalelsen til departementet.
Denne paragrafen burde vært lagt på bordet til statsadvokaten og gitt en skikkelig gjennomgang med ofisielle uttalelser tilbake til velgerne som tross alt har stemt og alle er medlemmer i et demokratisk land.
Håper noen med innpass kan vidreføre dette og i det minste sørge for at fm ikke blir stengt på de riksdekkende kanalene men sende sammen med DAB for at de som ikke har kjøpt disse ikke skal føle seg lurt