Erna Solberg Foto: Stortinget
Mediepolitikk

Vil endre mediestøtten og støtte NRK

Den nye regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen varsler endringer på mediefronten, både når det gjelder NRK og mediestøtte. Noe av dette kan få konsekvenser for lokalradio. 

Søndag ble den nye regjeringen med Høyre, Frp og Venstre presentert og de la fram et 84 siders samarbeidsdokument.

Det står ikke så mye konkret om lokalradio, men det er flere punkter i mediepolitikken som kan bety endringer for radiobransjen.

Blant annet vil regjeringen:

Fjerne dagens lisens og endre finansieringsmodellen for NRK slik at den er mer fremtidsrettet, sikrer redaksjonell uavhengighet og legitimitet, styrker den sosiale profilen og er enkel og ubyråkratisk. Det skal vurderes å samle all mediestøtte i én ordning.

Modernisere mediestøtten for å sikre et mangfold av utgivelser på ulike plattformer, norsk journalistisk innhold, og videreføre innovasjonsordningen for digital medieutvikling.

Det er uklart om dette også inkluderer tilskuddsordningen for lokalkringkasting og om det kan føre til at lokalradio også kan få det som har blitt kalt pressestøtte tidligere.

Det er to punkter i regjeringsdokumentet som kan direkte påvirke norsk lokalradio. Det er Medier24 som har trukket ut dette:

Opprettholde mediemangfoldet og muligheten for alternative og reklamefinansierte allmennkringkastingstilbud.

Arbeide for at NRK i minst mulig grad svekker aktivitetsgrunnlaget til medier som henter sine inntekter i markedet.

Igjen er det vanskelig å si noe mer konkret om hva dette kommer til å bety for lokalradio, men det har tidligere vært snakket om at det skal bli en statlig støttet kommersiell riksdekkende radiokanal, slik som TV2 på TV-siden.

Mediepolitisk talsmann Masud Gharahkhani i Arbeiderpartiet sier dette som kommentar til medier24.no:

– Det blir spennende om man faktisk får en medieminister som er opptatt av mediepolitikk og vil fremme konkrete forslag. Arbeiderpartiet vil presse på for at regjeringen legger frem forslagene fra mediemangfoldsutvalget. Så kommer vi til å lytte til medieaktørerene.

HER KAN DU LESE MER OM SAKEN

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar