Hans Dahle i studioet til Radio Latin Amerika i Maridalsveien. (Foto: Pål Lomeland)
Mediepolitikk

Vil ikke gi lokalradio sterkere sendere

Nkom fastholder sitt vedtak og viser ingen forståelse for at Radio Latin-Amerika opplever forstyrrelser på sine sendinger. 

Radio Latin-Amerika er en spanskspråklig lokalradio i Oslo og er en av få lokalradioer som fortsatt får lov til å sende på FM i hovedstaden.

Etter at rikskanalene slo av sine FM-sendere i 2017 har lokalradioen fått mange klager på at svenske sendere slår inn og forstyrrer sendingene. Derfor sendte de i 2017 en forespørsel til Nkom om å få øke styrken på sin sender i Oslo.

Først nå foreligger svaret fra Nkom, som beklager at det har tatt så lang tid:

– Nkom skrev at saken ved en inkurie har blitt liggende ubehandlet. Dette er ikke greit, det er rett og slett respektløst, sier Hans Dahle, daglig leder i Radio-Latin Amerika.

John Eivind Velure er avdelingsdirektør i spektrumsavdelingen, Nkom. Han forteller til utrop.no at han ikke helt kan forstå problemstillingen som er lagt fram i søknaden.

– De svenske sendingene var der fra før, og betingelsene for radiostasjonene som skulle fortsette på FM frem til 2021, var at de skulle ha uendret dekningsområde, sier Velure.

Han sier at hvis de skulle tillate dette, så vil det åpne ny praksis og det vil få konsekvenser.

– Hvis vi justerer på en rettighet, så vil det forplante seg og flere radiostasjoner kan søke om det samme. Det kan ha en dominoeffekt. Vi mener tillatelse til å øke effekten vil være et brudd med forutsetningene som er fastsatt av Stortinget, avslutter Velure.

Den endelige beslutningen blir tatt av samferdselsdepartementet.

Dahle forteller at de har fått inn mange klager på støy fra lytterne sine det siste året og at de blir avbrutt fra andre kanaler, blant annet radiostasjoner fra Sverige.

– Vi vil ikke dekke andre områder, vi vil dekke Oslo, men med god senderstyrke. Det står i papirene at vi kan dekke hele Oslo, men med den senderen vi har, får vi ikke dekket hele konsesjonsområdet, sier Dahle til utrop.no

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar